- Storberget sto bak blasfemiforslaget

Det var ikke Sp's idé, hevder kilder i regjeringen.

DEN EGENTLIGE HJERNEN?: Det var justisminister Knut Storberget (Ap) som sto bak det omstridte blasfemiforslaget - ikke Sp's Liv Signe Navarsete, mener ANB å vite. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
DEN EGENTLIGE HJERNEN?: Det var justisminister Knut Storberget (Ap) som sto bak det omstridte blasfemiforslaget - ikke Sp's Liv Signe Navarsete, mener ANB å vite. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget (Ap) fant selv på å lage kompromisset om blasfemiparagraf som regjeringen lanserte før jul. Sp-lederen var ukjent med saken.

Før jul foreslo regjeringen å fjerne blasfemiparagrafen i den nye straffeloven, i tråd med ønsket fra AP og SV. Men i stedet for å la det bli med det foreslo regjeringen å utvide rasismeparagrafen til å gjelde hatefulle ytringer, slik at straffeloven fikk «et vern mot kvalifiserte angrep på trosretninger og livssyn».

- Dette var Storbergets idé, og han mente det burde bli en god sak for regjeringen, sier flere regjeringskilder til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Senterpartiet ønsket sterkt å beholde dagens blasfemiparagraf, men vi var forberedt på at Ap og SV ville si nei til dette. Et kompromiss var ikke i våre tanker, sier en kilde i Senterpartiets rekker.

Kaster nytt lys

Disse uttalelsene kaster nytt lys over dragkampen internt i regjeringen før jul i fjor. Inntrykket som ble skapt, var at det var Senterpartiet som tvang Ap og SV i kne i denne saken.

Onsdag 4. februar meldte NTB at det var Sp-leder Liv Signe Navarsete som var arkitekten bak forslaget, men ANBs kilder bekrefter at det var Storberget selv som sto bak. Statsministeren og de to andre partilederne skal så ha ment at dette var et godt kompromiss.

Tok æren

Da stormen i opinionen og i pressen kom på nyåret, følte Navarsete seg tvunget til å droppe forslaget hun hadde tatt på seg æren for. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa at «det står respekt av» Senterpartiets snuoperasjon, mens finansminister Kristin Halvorsen (SV) var imponert over Navarsetes retrett.

Ap og SV ville i utgangspunktet fjerne den sovende paragrafen som gjør det straffbart å framføre blasfemiske uttalelser. Sp ville beholde blasfemiparagrafen.

Storberget ønsker ikke å kommentere ANBs opplysninger.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer