Storberget stopper romavlytting av private boliger

Altfor alvorlig inngrep, mener justisministeren.

STOPPER ROMAVLYTTING: Justisminister Knut Storberget. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
STOPPER ROMAVLYTTING: Justisminister Knut Storberget. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier at romavlytting av private boliger uten at noe kriminelt har skjedd, er et altfor alvorlig inngrep. Nå gir han ordre om stopp i praksisen.

Tirsdag gikk det en formell instruks fra regjeringen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om å «straks» suspendere eventuelle pågående forebyggende romavlyttingssaker av privat bolig som det er gitt tillatelse til å iverksette og heller ikke fremme nye begjæringer om bruk av slik metode», skriver Aftenposten.

Bakgrunnen er at det regjeringsoppnevnte Metodekontrollutvalget nylig fastslo at PSTs romavlytting og ransaking av private hjem uten at noe kriminelt har skjedd, er i strid med Grunnloven. Storberget sier at når et så tungt utvalg gir et så klart råd, er det naturlig at det følges opp.

- Romavlytting er det mest inngripende tvangsmiddelet vi har. Det må ikke hefte noen tvil verken om hjemmel eller forholdet til menneskerettighetene, sier Storberget.

- Jeg mener dessuten at vi kan forebygge terror og alvorlig kriminalitet tilfredsstillende gjennom andre metoder som spaning, bruk av informanter og så videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer