Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Storberget straffer de fattige

Etter budsjettkutt fra regjeringen innfører Oslo Kommune nå en egenandel på 805 kroner på fri rettshjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det burde ikke vært lov, sier Constance Normann (70), en av de mange som har fått juridisk bistand av advokat Randi Hagen Spydevold ved Kontoret for fri rettshjelp.

Nå blir tilbudet for dyrt, etter at Oslo kommune innfører en egenandel på nesten tusen kroner for rettshjelpen, som skulle være «gratis» for de som trenger hjelp. Og uten fri rettshjelp frykter 70-åringen at nettopp hennes svært anstrengte økonomi og rettigheter vil bli skadelidende fordi hun ikke finner frem i det kommunale byråkratiet.

Den tidligere flyvertinnen og kirketjeneren på Bygdøy fikk økonomiske problemer etter at ektemannen havnet på sykehjem. For rundt etter år siden måtte hun gi opp å pleie Alzheimers-rammede Arne hjemme, og sykehjem ble løsningen. Men med han forsvant pensjonen, og uføretrygden strekker ikke til.

- Jeg har fått god hjelp av Randi, hun er så snill, smiler Constance. Det ene øyet er borte etter en skade, og hun har ikke sidesyn på det andre etter hjerneslag for fem år siden.

- Ja, ja. Det tenker jeg ikke så mye på. Man må gå videre.

Etter et opphold på Sunnås klarte hun å komme seg opp av rullestolen, og lærte seg å lese på nytt.

Men det gjør at hun har fått avslag på TT-kort.

- Jeg kan ikke ta bussen alene. Men hvis du ikke er helt blind eller er 100 prosent handikappet nytter det simpelthen ikke. Regjeringen er håpløs, mener 70-åringen.

OPPGITT: Regjeringen er håpløs som kutter bevilgningene til fri rettshjelp, sier slagrammede Constance Normann. 70-åringen har fått hjelp til å søke sosialstøtte og påklage avslaget på støttekontakt. FOTO: Frank Karlsen
OPPGITT: Regjeringen er håpløs som kutter bevilgningene til fri rettshjelp, sier slagrammede Constance Normann. 70-åringen har fått hjelp til å søke sosialstøtte og påklage avslaget på støttekontakt. FOTO: Frank Karlsen Vis mer

- Man kan da ikke noe for at man blir syk.

Avslag fra sosialkontoret 

Selv har hun pleid både bestemor, far og tante hjemme. Men å ta seg av ektemannen blir umulig.

I helga var han på hjemmebesøk, og forsvant søndag kveld. Mandag ble han funnet igjen på Ekeberg, forvirret og sulten.

- Det går ikke å ha han hjemme. Og desverre får jeg ikke se han så ofte, det er fortvilet at jeg ikke får TT-kort.

Å besøke mannen på Majorstuatunet Sykehjem koster 500 kroner med taxi. Uføretygden er på rundt 9000 kr. Hjelp fra sosialkontoret har hun fått en gang, men noe mer kunne de ikke tilby. Og det er blitt flere avslag. Hverken bostøtte eller støttekontakt er innvilget, bare hjemmehjelp hver 14. dag.

- Avslaget på støttekontakt mener vi er fattet på feil grunnlag, sier Randi Hagen Spydevold. - Begrunnelsen er at hun klarer seg selv, hun kan rydde hjemme og er kjent i nærområdet sitt. Dette er vi uenig i.

- Constance har lenge hatt en frivilllig støttekontakt og har aldri klart å komme seg til for eksempel legen alene. Derfor vil vi påklage vedtaket. Alene har Constance ikke muligheten til å ivareta sine rettigheter, og fordi hun er synshemmet taper hun i forhold til deg og meg, mener advokaten.

GIR IKKE OPP: - Man må komme seg videre her i livet, og ikke tenke på det vonde, sier Constance Norman. Bildet er tatt i USA da hun var ung. FOTO: Frank Karlsen
GIR IKKE OPP: - Man må komme seg videre her i livet, og ikke tenke på det vonde, sier Constance Norman. Bildet er tatt i USA da hun var ung. FOTO: Frank Karlsen Vis mer

Blakk i ti dager

Med en innføring av egenandel skal det koste 805 kr før du har satt deg i stolen.

- Jeg hadde ikke hatt råd til å betale, sier Normann. - Og før jeg fikk hjelp av Randi var det som å stange hodet mot veggen.

- Da Constance Normann kom til oss hadde hun hadde ikke hatt penger på over ti dager, og hadde åpenbart krav på hjelp fra sosialkontoret. Dette hadde de ikke klart å fange opp. Etter ta vi tok kontakt fikk hun utbetalt nødhjelp med tilbakevirkende kraft fra den dagen hun hadde vært der.

Saker som gjelder sosialhjelp faller ikke under Fri rettshjelpsloven, som skal konsentrere seg om trygde-, arbeids- og skifterett samt skilsmissesaker og barnefordeling.

- De siste fem sakene vi har hatt resulterte i at sosialklientene fikk hjelp. Ingen får lovmessig prøvd disse sosialvedtakene uten det sikkerhetsnettet vi kan tilby. For at fattige skal få det de har krav på må de ha tilgang på juridisk kompetanse.

Hørte ikke på Justiskomitéen
Spydevold frykter nå nedleggelse av kontoret, som har eksistert i over 100 år.

- Storberget straffer de fattige. Men ingen av oss kan si nei til Constance og andre. Nå vil klientene bli borte, fordi de har ikke har råd til hjelp. Den jevne borger mister rettighetene sine og det blir bare de rike som sitter igjen og kan betale. Halvorsen, Ballo og Storberget gikk kraftig ut i Soria Moria-erklæringen, men nå kutter de fattiges rettigheter mer enn noensinne, sier hun.

- Som hovedstad og storby har Oslo spesielle utfordringer. Vi har en høy andel innvandrere, stoffmisbrukere, og fattige. Den anstrengte boligsituasjonen gjør at mange har problemer på husleiefronten, sier kollega Bente Oftedal Roli.

- Før valget kontaktet vi Justiskomitéen for å utdype situasjonen, og i merknaden deres er de helt tydelige på at kontoret bør videreføres i nåværende form. Her må det ha skjedd en kommunikasjonssvikt mellom departementet og politisk ledelse i forhold til det budsjettet som ble lagt frem.

- Sjokkerende

- Desverre har Justisdepartementet valgt å omprioritere midler, sier Øyvind Såtvedt, byrådssekretær for byrådslederen i Oslo.

- Staten har vært en betydelig bidragsyter, så dette er en drastisk reduksjon. Vi har hatt et møte med departementet hvor vi påpekte at dette var svært uheldig, men tross merknedene fra Justiskomiteen har de valgt å gjennomføre dette midt i et budsjettår. Da må kostnadene dekkes inn. Men det er usikkert om innføring av egenandel vil være tilstrekkelig.

- Storberget skulle styrke rettshjelpsordning utenfor prioriterte områder. Virkemidlene var å støtte billige og gode tiltak, kartlegge de fattiges behov og styrkes rettsikkerheten. Det er sjokkerende at han legger ned det eneste tilbudet som gir gratis rettshjelp til de ubemidlede, sier Bente Oftedal Roli.

- Kontoret gir ekstrahjelp
Justisdepartementet opplyser at kutten i støtten til rettshjelpskontoret kom etter at det ble klart at tilbudet er bedre enn det som er nødvendig å følge loven.

- En gjennomgang viste at rundt halvparten av personene som fikk støtte av kontoret ikke hadde krav på det i henhold til rettshjelploven. Da valgte vi å omprioritere midlene, vi kan ikke gi et slikt ekstra tilskudd til Oslo når resten av landets kommuner ikke får det,sier statssekretær Terje Moland Pedersen i JD til Dagbladet.no.

Han understreker at rettshjelpkontoret er et godt tiltak som fortjener ros. Påstanden om at Storberget «straffer de fattige» stiller departementet seg uforstående til.

- Vi har blant annet økt støtten til Gatejuristen i årets budsjett, de får nå én million kroner, i tillegg til penger til juridisk bistand til prostituerte og Jusbuss. Alt dette kommer vanskeligstilte grupper til gode, sier Pedersen. 

AVSLAG PÅ AVSLAG: Slagrammede Constance har mistet synet på det ene øyet og ikke har sidesyn på det andre. Men TT-kort får hun ikke.