Storberget tar hijab-kritikk

Justisministeren sier han burde ha trukket tilbake omstridt pressemelding umiddelbart.

TAR SELVKRITIKK: Justisminister Knut Storberget har i dag sendt Stortinget sitt svar på behandlingen av spørsmålet om å tillate hijab i politiet. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
TAR SELVKRITIKK: Justisminister Knut Storberget har i dag sendt Stortinget sitt svar på behandlingen av spørsmålet om å tillate hijab i politiet. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les hele brevet fra Storberget her.

(Dagbladet.no): Justisminister Knut Storberget har i dag sendt sitt svar til kontroll- og konstitusjonskomitéen angående behandlingen av hijab-saken.

I brevet blir han spurt om hvorfor han ikke umiddelbart trakk tilbake pressemeldingen om at regjeringen gikk inn for å åpne opp for bruk av hijab i politiet.

- Jeg ser i ettertid at denne feilen burde vært rettet opp umiddelbart, skriver Storberget.

Les også: - Han legger seg flat, det er godt nok for oss

Stilte fem spørsmål
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sendte 24. februar et brev til justisministeren der de ba om svar på fem spørsmål om behandlingen av hijab-saken.

Hvorfor beordret ikke statsråden en umiddelbar tilbaketrekking av pressemeldingen med den begrunnelse at det på grunn av en feil var lagt ut et utkast til pressemelding som egentlig ikke var besluttet av den konstitusjonelt ansvarlige statsråd? spør komitéen i brevet.

Storberget innrømmer her feil i saksbehandlingen og at han burde ha trukket pressemeldingen tilbake med én gang.

- Dessverre ble denne meldingen først korrigert den 10. februar. Jeg ser i ettertid at denne feilen burde vært rettet opp umiddelbart, slik at misforståelsen om at det allerede var trukket en konklusjon ikke hadde kunnet feste seg, skriver Storberget.

Vil ikke si hvem som gjorde det
Justisministeren vil imidlertid ikke avsløre hvem som la ut den omstridte pressemeldingen. Det har blitt spekulert i at det var politisk rådgiver Hadia Tajik eller statssekretær Astrid Aas-Hansen som sto bak.

- Det er et grunnleggende prinsipp etter norsk statsforfatning at det er statsråden som er parlamentarisk og konstitusjonelt ansvarlig for alt som skjer i et departement. Jeg vil derfor ikke gå inn på de nærmere omstendigheter knyttet til den informasjonen som ble lagt ut på departementets hjemmesider og som ikke ble trukket tilbake, skriver Storberget.

- Hadde ikke konkludert
Stortinget ba også om svar på hvorfor justisministeren aktivt forsvarte departementets beslutning i flere dager når han så mer enn to uker senere hevdet at kan ikke hadde konkludert i saken.

Pressemeldingen ble lagt ut 4. februar og først 20. februar meddelte regjeringen at de ikke ville gå videre med saken om å endre uniformsreglementet i politiet.

- Jeg kommenterte saken i flere medier tirsdag 10. februar. I tillegg til å understreke at den endelige beslutningen ikke var tatt, redegjorde jeg for den videre saksbehandlingen Justisdepartementet hadde initiert, står det i brevet.

Storberget sier han ikke hadde konkludert før 20. februar.

I brevet gir justisministeren også en oversikt over prosessen i regjeringsapparatet etter at de mottok brevet fra Politidirektoratet med spørsmål om hijab kunne tillates i politiet.

Tajik har sluttet
Hadia Tajik sluttet sist søndag som politisk rådgiver i Justisdepartementet. Hun avviser kategorisk at det skyldes debatten rundt hennes rolle i hijab-bråket:

- Overhodet ikke. Jeg har hatt et vikariet som politisk rådgiver i Justisdepartementet. Det gikk ut nå på søndag, og fra i går var jeg på plass som politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

- Den politiske opposisjonen og media var svært opptatt av om det var du som hadde lagt ut den nå beryktede pressemeldingen om nytt uniformsreglement i politiet. Har dette medvirket til at du nå ikke lenger er politisk rådgiver for Storberget?

- Svaret er nei. Mitt vikariat gikk ut, og jeg er nå på plass i min gamle stilling i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Så enkelt er det, sier Hadia Tajik til Dagbladet.
Hun vikarierte for politisk rådgiver Eirik Øwre Thorshaug, og sluttdato for vikariatet var allerede fastsatt da hun tiltrådte.

SLUTTET:  Hadia Tajik har avsluttet sitt vikariat som politisk rådgiver i Justisdpartementet og jobber nå i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Foto: Scanpix
SLUTTET: Hadia Tajik har avsluttet sitt vikariat som politisk rådgiver i Justisdpartementet og jobber nå i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer