- BURDE VITE BEDRE: - Det er bare justisminister Knut Storberget (bilde) som ikke forstår hvor alvorlig situasjon er, sier Høyres André Oktay Dahl. Foto: Cormnelius Poppe / SCANPIX
- BURDE VITE BEDRE: - Det er bare justisminister Knut Storberget (bilde) som ikke forstår hvor alvorlig situasjon er, sier Høyres André Oktay Dahl. Foto: Cormnelius Poppe / SCANPIXVis mer

- Storberget tråkker på voldtektsofre

Frp og Høyre mener justisminister Knut Storberget (AP) ikke forstår alvoret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ved å ikke ta dette på alvor tråkker justisminister Knut Storberget på voldtektsofrene og andre som trenger hjelp av rettsystemet, sier Frps kriminalpolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen til Dagbladet.no. Han får støtte av Høyres André Oktay Dahl.

- Det er bare Storberget som ikke forstår hvor alvorlig situasjonen er, sier Dahl.

- Vi har nådd smertegrensa
I dag skriver Dagbladet.no at statsadvokatene drukner i papirarbeid og ikke får tid til å etterforske voldtektsforbrytelser.

- Vi har nådd smertegrensa, sier leder for Statsadvokatenes forening, Kaia Strandjord til Dagbladet.no.

De krever en regjeringsoppnevnt gransking av situasjonen.

- Statsadvokatenes uttalelser viser at krisen er mer grunnleggende og kompleks enn det man tidligere har trodd, sier Frps Jan Arild Ellingsen til Dagbladet.no.

- BØR BRUKE KRISEPAKKEN:- Vi støtter en gransking, men først og fremst bør regjeringen bevilge penger til strakstiltak, sier Høyres André Oktay Dahl. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
- BØR BRUKE KRISEPAKKEN:- Vi støtter en gransking, men først og fremst bør regjeringen bevilge penger til strakstiltak, sier Høyres André Oktay Dahl. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Støtter gransking
Statsadvokatenes krav om gransking får støtte fra Høyre og Frp.

- Vi støtter en gransking, men først og fremst bør regjeringen bevilge penger til strakstiltak, sier Dahl.

Han mener regjeringen bør gjøre dette i regjeringens krisepakke, som kommer til å bli presentert 26. januar.

- Man bør ansette 200 folk i sivile stillinger. Slik vil man lette på det verste presset, sier Dahl. Han mener det er for stor avstand mellom det justisministeren sier, og det han faktisk gjør.

- Storberget sier mye riktig. Men det hjelper ikke å ha fokus på voldtektsofre, så lenge man ikke bevilger nok penger til de som etterforsker, sier Dahl.

VIL ALLTID DISKUTERE PENGER: - Det vil alltid være en ressursdiskusjon i politiet som alle andre steder. Flere ressurser vil alltid bety enda større muligheter til å løse enda flere oppgaver, sier Astri Aas-Hansen (Ap) til Dagbladet.no. Foto: Justisdepartementet.
VIL ALLTID DISKUTERE PENGER: - Det vil alltid være en ressursdiskusjon i politiet som alle andre steder. Flere ressurser vil alltid bety enda større muligheter til å løse enda flere oppgaver, sier Astri Aas-Hansen (Ap) til Dagbladet.no. Foto: Justisdepartementet. Vis mer

- Rammer rettsstaten
Frps Ellingsen mener ressursmangelen rammer grunnleggende rettstatsprinsipper.

- Når folk opplever at sakene ikke blir etterforsket eller henlagt tror jeg det rammer den grunnleggende troen på rettstaten. Når mennesker blir utsatt for slik grov kriminalitet, så skal det ha førsteprioritert, sier Ellingsen.

Frp-representanten tror folk mister tilliten til politiet og påtalemyndigheter.

- At folk som trenger hjelp ikke får det, er den en skamplett for politiet og myndighetene. Her må Storberget ta ansvar, sier Ellingsen.

 - FOR SAKTE: «Vi registrer at alvorlige saker ikke etterforskes med den nødvendige hurtighet og kvalitet», skriver Statsadvokatenes forening ved Kaia Strandjord til justisminister Knut Storberget. Foto: SCANPIX
- FOR SAKTE: «Vi registrer at alvorlige saker ikke etterforskes med den nødvendige hurtighet og kvalitet», skriver Statsadvokatenes forening ved Kaia Strandjord til justisminister Knut Storberget. Foto: SCANPIX Vis mer

- Mot bedre viten
- Her snakker Ellingsen mot bedre viten. Han vet hva Storberget har gjort for ofrene, og han vet at Storberget ikke er fornøyd, sier statssekretær ved Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen (Ap), til Dagbladet.no. Hun forsikrer om at Storberget tar situasjonen på alvor.

- Det er faktisk Storberget som har bedt om statsadvokatenes synspunkter på denne saken. Vi vil jobbe videre med denne saken sammen med politidirektøren og riksadvokaten for å se på hva som er hensiktsmessig og hva det er behov for, sier Aas-Hansen.

Statssekretæren mener regjeringen har gjort mye for å bedre ressurssituasjonen de siste tre årene.

- Vi har styrket politiet med 800 millioner kroner. Vi har også foretatt store grep når det gjelder lovsiden og politiets mulighet til å drive etterretning, sier Aas-Hansen.

- Vil alltid diskutere penger
Aas-Hansen mener det alltid vil være en diskusjon rundt ressurser hos politiet.

MISTER TILLIT: - Hvis vi ikke gjør noe fort risikerer vi at ofrene mister tilliten til rettsapparatet, sier statsadvokat Kaia Strandjord. Foto: SCANPIX .
MISTER TILLIT: - Hvis vi ikke gjør noe fort risikerer vi at ofrene mister tilliten til rettsapparatet, sier statsadvokat Kaia Strandjord. Foto: SCANPIX . Vis mer

- Det vil alltid være en ressursdiskusjon i politiet som alle andre steder. Flere ressurser vil alltid bety enda større muligheter til å løse enda flere oppgaver, sier Aas-Hansen.

I utredningen «Fra ord til handling», som kom ut i 2008, kom det frem at hele 84 prosent av voldtektssakene blir henlagt. I de få sakene hvor det tas ut tiltale er frifinnelsesprosenten mellom 20-30 prosent.

- Storberget er absolutt ikke fornøyd med dette. Det er nettopp derfor vi har begynt arbeidet med å se på ressurssituasjonen. Det var jo Storberget som kalte voldtekt for «et lite drap», sier Aas-Hansen.

- RAMMER RETTSSTATEN: - Når folk opplever at sakene ikke blir etterforsket eller henlagt tror jeg det rammer den grunnleggende troen på rettstaten, sier Frps Jan Arild Ellingsen. Foto: John Terje Pedersen/ Dagbladet
- RAMMER RETTSSTATEN: - Når folk opplever at sakene ikke blir etterforsket eller henlagt tror jeg det rammer den grunnleggende troen på rettstaten, sier Frps Jan Arild Ellingsen. Foto: John Terje Pedersen/ Dagbladet Vis mer