STRIDSTEMA: Flere politikere tar nå til orde for en ny narkotikapolitikk. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
STRIDSTEMA: Flere politikere tar nå til orde for en ny narkotikapolitikk. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Storberget vil ikke straffe narkotikabruk

Mener det er på tide å tenke alternativt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Justisminister Knut Storberget (Ap) ønsker en radikal reform av norsk narkotikapolitikk. Han ønsker å straffe salg og bakmenn, men tenke alternativt om bruk og besittelse.

- Vi må spørre om vi skal fortsette å bruke samfunnets strengeste reaksjonsform for bruk og besittelse av narkotika, eller om vi skal tørre å tenke som Thorvald Stoltenberg-utvalget, sier Storberget til Aftenposten.

Justisministeren er særlig begeistret for utvalgets forslag om å gå vekk fra straff for bruk og besittelse av narkotika, slik Portugal har gjort for deretter å oppleve en nedgang i overdosedødsfall og nye brukere.

Utspillet er ikke klarert med regjeringen, men drøftet med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Storberget sier at beslutningen har modnet over lang tid.

- Jeg tror den allmennpreventive effekten av straff er begrenset overfor unge mennesker. Derimot ligger det mye allmennprevensjon i at det er forbudt, mener han.

Storberget sier at han ønsker å legge fram reformen av norsk narkotikapolitikk før neste stortingsvalg.

Både Bent Høie (H), leder i Stortingets helse- og omsorgskomité, og Laila Dåvøy (KrF), medlem i samme komité, synes Storbergets tanker er interessante. Begge legger vekt på at en forutsetning for at en slik ordning skal kunne fungere, er at det er nok behandlingsplasser og alternative behandlingstilbud.

(NTB)

VIL TENKE NYTT: - Jeg tror den allmennpreventive effekten av straff er begrenset overfor unge mennesker, sier Knut Storberget. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet
VIL TENKE NYTT: - Jeg tror den allmennpreventive effekten av straff er begrenset overfor unge mennesker, sier Knut Storberget. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet Vis mer