Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storberget vil redegjøre for Stortinget

- Det er maktpåliggende for oss å komme til bunns i denne saken, sier Storberget om overvåkningsavsløringen.

SKAL TIL BUNNS:Justisminister Knut Storberget sier det er maktpåliggende å komme til bunns i denne saken. Nå ber han om å få redegjøre sine funn for Stortinget.
Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet
SKAL TIL BUNNS:Justisminister Knut Storberget sier det er maktpåliggende å komme til bunns i denne saken. Nå ber han om å få redegjøre sine funn for Stortinget. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Justisminister Knut Storberget vil komme med en redegjørelse overfor Stortinget så snart han har fått alle fakta på bordet, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Hofstad Haugen i Justisdepartementet til Dagbladet.

Justispolitikere på Stortinget har reagert sterkt på saken, og kaller den alvorlig og sjokkerende. De krever i Dagbladet i dag at ministeren klargjør saken.  

Når redegjørelsen vil komme, er uklart. Justisminister Knut Storberget har ennå ikke mottatt redegjørelsen som han har bedt om fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politidirektoratet.  

Justisdepartementet undersøker også saken internt. Overvåkingssaken går ti år tilbake i tid, og på den tida har det vært bare to justisministre. Odd Einar Dørum fra 2001 til 2005 og Knut Storberget fra 2005. Dørum sa til Dagbladet i går kveld at heller ikke han har visst om saken.  

- Det kan imidlertid være andre i departementet som har kjent til saken, sier Haugen.  

Statsminister Jens Stoltenberg kommenterer heller ikke saken nå. Han reiser til New York i dag, men holdes løpende orientert om saken, ifølge statssekretær Mina Gerhardsen.

• Støre om møtet med amerikanerne.

- Killengreen visste ikke — Jeg ønsker å bringe så mange fakta som mulig på bordet. Derfor ba jeg i går både politidirektøren og sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste om å redegjøre for om de er kjent med eller har hatt noen befatning med disse forholdene. Det er ikke forbudt for tidligere politifolk å ta en sivil jobb ved en ambassade, men det er forbudt å bryte norsk lov. På norsk jord skal norsk lov følges. Jeg legger til grunn at politiet og påtalemyndigheten vurderer om det foreligger straffbare forhold, sier Storberget.

Politidirektorat hevder overfor NTB at politidirektør Ingelin Killengreen er helt ukjent med at tidligere politiansatte skal ha overvåket på norsk jord på oppdrag for amerikanerne.

— Vi undersøker dette nøye og vil komme tilbake til justisministeren så snart som mulig, sier informasjonssjef Svein Holtan i Politidirektoratet til NTB.

Han sier ingen i POD, heller ikke politidirektør Ingelin Killengreen, har hatt kjennskap til overvåkingen av mennesker i Norge.

— Det vi har kjent til er at tidligere ansatte i politiet har jobbet på ambassaden med den indre sikkerheten. Dette er lovlig virksomhet. Men den ulovlige virksomheten har vært ukjent for oss, så vi ønsker ikke å spekulere noe nå, men må undersøke dette og finne fakta og så komme tilbake, fortsetter Holtan.

PST: - Intern kartlegging Det er Oslo politidistrikt, som også har ansvaret for sikkerheten til utenlandske lands ambassader i Norge, som nå skal gå inn i saken og finne ut hva den påståtte overvåkingen har gått ut på.

I Politiets overvåkingstjeneste (PST) har enkelte hatt kunnskap om tidligere kollegers arbeid for den amerikanske ambassaden, men omfanget av virksomheten har ikke vært kjent, melder NTB.

— Vi driver nå intern kartlegging av hvem som har visst hva, sier informasjonssjef Martin Bernsen til NTB.

Spørsmålet er hvem, om noen, har hatt kjennskap til amerikanernes virksomhet og rapportering til Security Incident Management Analysis System (SIMAS) som er en sentral informasjonsbase hvor alle ansatte ved USAs utenriksstasjoner skal melde inn mistenkelig aktivitet.

- VISSTE IKKE: Politidirektoratet sier at politidirektør ikke visste om den påståtte ulovlige overvåkinga.  Foto: LILLEGÅRD/HENNING Dagbladet.
- VISSTE IKKE: Politidirektoratet sier at politidirektør ikke visste om den påståtte ulovlige overvåkinga. Foto: LILLEGÅRD/HENNING Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!