- Storbergets argument er utdatert

Tidligere ledere i Aps kvinnebevegelse har snudd: Nå krever de forbud mot sex-kjøp. Og det må skje nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) - Det skal ikke være lov å kjøpe et annet menneske. Derfor må vi få forbud mot sexkjøp.

Det sier tidligere Ap-statsråd og leder for Aps kvinnebevegelse fra 1983 til 1989, Sissel Rønbeck, til Dagbladet.no.

Også i hennes tid som leder av kvinnebevegelsen gikk det en debatt om kriminalisering av horekundene, men kvinnebevegelsen gikk mot.

- Politikken har ikke funket

- Jeg har snudd fordi jeg ser at politikken ikke har funket. Det har ikke blitt noe mindre av svineriet, det har tvert imot blitt råere. Jeg ser det daglig i strøket der jeg jobber. Og vi har fått trafficking. Vi vet nok til gå inn for forbud mot sexkjøp, og det haster, sier Rønbeck.

Også Britt Schultz, stabssjef hos tidligere statsminister Thorbjøn Jagland og kvinnepolitisk sekretær i Ap fra 1983 til 1992, har kommet til at forbud mot sex-kjøp må til.

- Jeg var mot tidligere fordi jeg var redd for at kvinnene kunne bli mer utsatt. Men hvis kundene går under jorda, må politiet også gjøre det. I et sivilisert samfunn kan vi ikke godta at kjøp av mennesker. Sverige og Finland har allerede forbud. Hvis Norge også vedtar forbud, kan vi sammen gå foran og få med oss flere land, sier Schultz.

Forbud ikke nok

VIL KRIMINALISERE: AP-veteranene Britt Schultz (t.v)og Sissel Rønbeck har snudd og sier nå ja til kriminalisering av horekunder. Foto: Bjørn Langsem
VIL KRIMINALISERE: AP-veteranene Britt Schultz (t.v)og Sissel Rønbeck har snudd og sier nå ja til kriminalisering av horekunder. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Rønbeck understreker at et forbud ikke er nok.

- Vi må sende ut et kraftig signal om at kjøp og salg av mennesker er ulovlig. Samtidig må gi gjøre mer for jentene så de får et bedre liv. Det haster, sier Rønbeck.

Hun advarer landsmøtet mot å utsette vedtaket om forbud mot sexkjøp.

- Vi godtar ikke utsettelse. Vi trenger ikke mer forskning og evaluering fra Sverige. Vi hørte at Mona Sahlin var fornøyd med loven. Justisminister Knut Storbergets argumentasjon om at vi må vente til vi vet mer, er utdatert, sier Rønbeck.

Tilhengerne av forbud mot sex-kjøp tror på seier  i morgen, mens motstanderne håper på en utsettelse.