Storbeslag og fem pågripelser i narkoaksjon

Kripos viser fram storfangst i operasjon Hubris - stoppet smuglerbil på Østlandet i går.

PÅGRIPELSE: Kripos stoppet i går en smuglerbil på Østlandet. Fem personer blir i dag framstilt for fengsling etter storbeslaget. Foto: Kripos
PÅGRIPELSE: Kripos stoppet i går en smuglerbil på Østlandet. Fem personer blir i dag framstilt for fengsling etter storbeslaget. Foto: KriposVis mer

Kripos har pågrepet fire personer natt til 15. mai og ytterligere èn person på dagen 15.mai. Kripos har fått bistand fra flere politidistrikt i forbindelse med aksjonen.

De fem mennene ble pågrepet på Østlandet. Pågripelsene er en del av Kripos' Operasjon Hubris og politiets nasjonale satsing mot gjengkriminalitet.

De pågrepne er utenlandske statsborgere.

Stoppet i personbil

Til sammen 30 personer er siktet i Kripos' store narkooperasjon Hubris.

I fjor sommer avdekket Kripos et dansk smuglerledd som leverte svært store mengder narkotika til flere kriminelle aktører i Norge, og det ble da beslaglagt rundt 2,5 tonn hasj i Norge og Danmark.

STORE MENGDER: Bildet er fra gårsdagens pågirpelse og viser store mengder hasj gjemt i en bil. Kripos ønsker ikke å gå i detaljer om mengden i beslaget, men opplyser at det er snakk om flere stofftyper. Foto: Kripos
STORE MENGDER: Bildet er fra gårsdagens pågirpelse og viser store mengder hasj gjemt i en bil. Kripos ønsker ikke å gå i detaljer om mengden i beslaget, men opplyser at det er snakk om flere stofftyper. Foto: Kripos Vis mer

I går fikk politiet igjen napp i aksjonen, denne gang langs en vei på Østlandet. Bildene fra pågripelsen og beslaget viser store mengder hasj lastet om bord i en politibil. I pågripelsen var det også kontakt mellom politiet og smuglerbilen, noe som førte til en bulk i den ene bilen.

- Alle fem blir framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag, sier politiadvokat Nora Pedersen hos Kripos i en kort kommentar til Dagbladet.

Det er gjort flere beslag av narkotika i forbindelse med pågripelsene, melder politiet i en pressemelding.

De fem mennene som ble pågrepet er siktet for grov narkotikaovertredelse, etter straffeloven § 232 jf. § 231.

CANNABIS: Kripos avdekket en betydelig innførselåre for narkotika, som knyttes til gjengmiljøer i Oslo. Videoen viser omkring en tredel av beslaget fra 2018. Video: Øistein Monsen Vis mer

Siktet

Dagbladet har vært i kontakt med forsvarer til en av de fem mennene som er siktet etter beslaget.

- En klient av meg er pågrepet og siktet for befatning med en betydelig mengde narkotika, bekrefter advokat Tor Even Gjendem overfor Dagbladet.

Han forteller at han fikk forsvareroppdraget i går formiddag, og bekrefter at beslaget har skjedd i går eller for kort tid siden.

- Hvordan stiller han seg til siktelsen?

- Han er i avhør, forteller Gjendem, men vil ikke gi flere opplysninger, og henviser til politiet fordi saken er klausulert.

Internasjonalt samarbeid

Operasjon Hubris ble startet av Kripos våren 2018.

Etterforskningene i operasjonen er rettet mot organiserte kriminelle nettverk som står bak innførsler av betydelige kvantum narkotika til Norge.

Kripos mener bakmennene i saken oppholder seg utenlands, og at de derfra samarbeider tett med organiserte kriminelle i Norge, Sverige og Danmark.

Det pågår fortsatt etterforskning mot sentrale bakmenn i gjengmiljøene. Disse bakmennene antas å være sentrale for den kriminelle virksomheten i Norge.

Ifølge Kripos er så langt 30 personer siktet i Operasjon Hubris. Det er foreløpig tatt ut 3 tiltaler og hovedforhandlinger er berammet fortløpende gjennom 2019. Det pågår fortsatt etterforskning med mål om å kunne inndra utbytte. Kripos melder at det også er gjort betydelige narkotikabeslag i forbindelse med andres land etterforskninger.

Store beslag

Kripos har initiert et samarbeid med flere utenlandske politienheter, blant annet dansk og svensk politi, og i Norge: Oslo politidistrikt, Innlandet politidistrikt og Øst politidistrikt.

Dagbladet har skrevet en rekke saker om Operasjon Hubris.

I juni i fjor ble det beslaglagt mellom 600 og 700 kilo cannabis ulike steder på Østlandet.

Politiet uttalte da at flere av mottakerne av cannabisen tilhører gjengmiljøet i Oslo.

- Det er profesjonelle kriminelle fra utlandet som fører det inn i landet. Det er gjort en kort operativ innsats med store mengder, men vi mener å ha sett en etablert innarselsåre hvor det har gått inn narkotika i lang tid, sa Kripos-sjef Ketil Haukaas til pressen.