Storbrann avverget i trehusbebyggelse i Stavanger

13 personer ble evakuert etter at det brøt i brann i Stavangers trehusbebyggelse natt til lørdag. Godt vær og iherdig innsats fra brannmannskapene hindret en storbrann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Lykkeligvis var det helt vindstille, så det gikk bra, sier operativ uteleder Idar Gåre ved Stavanger politidistrikt til NTB.

Brannen brøt ut i 2.20-tiden i det såkalte Sjømannshjemmet, et kommunalt eldrehjem, i Øvre Strandgate i Stavanger. Seks personer befant seg i bygget, og politiet valgte å evakuere både dem og sju personer i nabohusene, ettersom trehusene ligger tett i tett i området.

Da politi og brannvesenet kom til stedet brant det i tak og kledning i den ene fløyen av huset, som heldigvis ikke ligger langt fra brannstasjonen i Stavanger. I en periode var huset overtent.

- Brannvesenet stilte mannsterkt opp og fikk begrenset brannen, forteller Gåre.

Fløyen som brant har store innvendige skader, mens husene rundt slapp unna med røyk og vannskader. Det er foreløpig uklart hva som var årsaken til brannen.

Forrige helg gikk verdier for millioner opp i røyk da et helt kvartal med trehus fra 1600- og 1700-tallet ble totalskadd i en brann i trehusbebyggelsen i Jönköping i Sverige.

- Spørsmålet er ikke om, men når det samme skjer i Norge, sa avdelingsdirektør Sjur Helseth hos Riksantikvaren til Aftenposten etter brannen.

Riksantikvaren har regnet ut at det vil koste rundt 70 millioner kroner å sikre 12 norske trehusbyer, blant annet i Stavanger.

Tallene er grunnlagsmateriale i en opptrappingsplan for vern av kulturminner som Miljøverndepartementet skal legge fram som stortingsproposisjon neste år.

(NTB)