Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storbrann herjer den spanske solkysten

Tusenvis evakuert utenfor Marbella, 10-15 meter høye flammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En enorm skogbrann herjer i området mellom byene Marbella, Coín, Alhaurín el Grande og Mijas like sør for den spanske storbyen Málaga, et område hvor mange nordmenn er bosatt. Mer enn 1000 hektar skal være berørt, og brannmannskapene kjemper i morgentimene for å skaffe seg kontroll.

- Brannen er fryktelig, med flammer på 10-15 meter. Jeg har allerede sett flere hus brenne mellom Alhaurín og Mijas, sier borgermesteren i byen Mijas, Ángel Nozal til den spanske storavisa El País.

Nå i ettermiddag meldte El País at brannen har kostet livet til en eldre mann, som ble funnet drept av flammene i Las Blanquillas  i kommunen  Ojén.

Ekstrem røykutvikling Brannen startet i går kveld ved 19-tida.

Videoen Dagbladet nå har lagt ut over denne artikkelen, ble filmet ved midnatt av nordmannen Mikael Joakimsen, og viser fjellkjeden ovenfor Mijas, Fuengirola.
- Ufattelig tragisk, er Joakimsens kommentar.

Også Una Solbakken har opplevd brannen på nært hold.
- Vi så flammer over hele fjellsida, og det var en ekstrem røykutvikling, sier hun til Dagbladet.

Hun er på ferie i Elviria del Sol i utkanten av Marbella med samboer og to barn. Det er ifølge El País i Elviria-området sør i Marbella at utviklingen er mest bekymringsfull i morgentimene, men Solbakken føler at situasjonen nå har roet seg.

Lite søvn Igår kveld satt hun på terrassen og spiste, da naboene pekte opp mot fjellsida.

- Vi så en kjempestor røyksky over fjellene der vi bor, sier Solbakken.
Hun forteller at det ikke ble så mye søvn i natt.

- Vi måtte ut og sjekke situasjonen hvert femte minutt. Det var et kjempeteppe av røyk over hele området der vi er, og innover mot Marbella. Vi var redde for at røyken og røykutviklingen kunne være skadelig, forteller Solbakken, som forteller at det nå er lett overskyet og vind i området.

Tusenvis evakuert Imorges, etter at vinden skiftet retning, har brannen beveget seg i retning bykjernen av Marbella. Mange i områdene utenfor byen er direkte rammet, av en brann som med stor sannsynlighet er påsatt.

Ifølge El País er flere tusen personer evakuert fra husene sine i områdene utenfor Marbella, deriblant alle de 3300 innbyggerne i Ojén noen kilometer rett nord for Marbella.

EKSTREM RØYKUTVIKLING: - Vi så flammer over hele fjellsida, og det var en ekstrem røykutvikling, forteller norske Una Solbakken, som oppholder seg i Spania, om brannutbruddet i går kveld. Her er brannen sett fra det regionale sykehuset i Marbella, i Malaga-regionen i Sør-Spania, sent i går kveld. Foto: EPA/ALF
EKSTREM RØYKUTVIKLING: - Vi så flammer over hele fjellsida, og det var en ekstrem røykutvikling, forteller norske Una Solbakken, som oppholder seg i Spania, om brannutbruddet i går kveld. Her er brannen sett fra det regionale sykehuset i Marbella, i Malaga-regionen i Sør-Spania, sent i går kveld. Foto: EPA/ALF Vis mer

Borgermesteren i Marbella, Ángeles Muñoz, fortalte i natt ved firetida at flere personer har brent, og at to personer da var brakt til sykehus med store brannskader.

Deler av motorveien AP-7 har måttet stenges på grunn av røykutviklingen.

- Påsatt
Brannen har av myndighetene fått en alvorlighetsgra på nivå 2, som betyr at de lokale myndighetene har måttet be sentrale myndigheter om hjelp. Blant annet er 600 medlemmer i den militære nødutrykningsenheten UME satt inn.

Ifølge El País er brannen med stor sannsynlighet påsatt. Den utviklet seg raskt, først  ut fra to forskjellige brannsentrum. Deretter startet en ny brannutvikling på ytterligere to adskilte steder.

Det var 37 grader i området da brannen begynte. De klimatiske forholdene skal nå være bedre, med skydekke og mer fuktighet i lufta.

TUSENVIS EVAKUERT: Det brenner på Solkysten. Her fra Sierra Negra-fjellene nær Coin sør for Malaga sent i går kveld. Tusenvis har blitt evakuert. Foto: EPA/JORGE ZAPATA
TUSENVIS EVAKUERT: Det brenner på Solkysten. Her fra Sierra Negra-fjellene nær Coin sør for Malaga sent i går kveld. Tusenvis har blitt evakuert. Foto: EPA/JORGE ZAPATA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media