Storbrann i Longyearbyen

Det brenner kraftig i et leilighetskompleks på Svalbard natt til mandag. 12 boenheter er rammet av brannen og 55 personer er evakuert. Brannvesenet har kontroll på brannen.

STORBRANN: Svalbardposten skriver at voldsomme flammer kunne sees over store deler av Longyearbyen. Video: Une Søreide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag morgen skriver Sysselmesteren at brannvesenet har kontroll på brannen.

55 personer er evakuert i forbindelse med brannen. To personer har fått behandling for lettere røykskader på Longyearbyen sykehus, skriver Sysselmester på sine hjemmesider.

Svalbardposten, som omtalte brannen først, skriver at voldsomme flammer kunne sees over store deler av Longyearbyen.

Halvor Bakke, programleder for Eventyrlig oppussing, var på hotellet rett ved siden av bygget som brant.

- Jeg opplevde det som veldig dramatisk da jeg ble vekket i natt av det store branninfernoet på nabotomten. Gnistregnet gjorde av vi som bodde rett ved, måtte ut av hotellet. Jeg kastet på meg noen klær og løp ut. Vinduet på hotellrommet mitt var bare ca. 20 meter fra leilighetsbygget som sto i full fyr, sier Halvor Bakke til Dagbladet.

Ingen er foreløpig meldt savnet etter brannen, skriver Sysselmesteren på Svalbard i en pressemelding mandag morgen.

Hele produksjonen til Eventyrlig oppussing var akkurat ferdig med å pusse opp hytte nr. 70 til det populære oppussingsprogrammet, og hadde hatt en hyggelig middag og feiring av jubileet på Svalbard på søndagskvelden.

I NÆRHETEN: Programleder Halvor Bakke var på jobb rett ved bygget som brant på Svalbard.
I NÆRHETEN: Programleder Halvor Bakke var på jobb rett ved bygget som brant på Svalbard. Vis mer

- Vekket av røykvarsler

- Tre i crewet til Eventyrlig oppussing bodde i huset som brant, og de ble vekket av røykvarsleren og kom seg heldigvis ut uskadet. Jeg kjenner at det nesten ikke er til å holde ut at det var så nære på at det gikk galt for de tre, sier en tydelig preget Halvor Bakke.

- Jeg vil gjerne takke brannvesenet og folk på Svalbard for den utrolige innsatsen de har lagt ned, og for all hjelpen vi har fått. Nå klokka 12 skal vi ha en debrief og få snakket om det dramatiske som skjedde, sier Bakke og legger til at han sender gode tanker til de som har mistet hus og hjem i brannen.

Den åttende sesongen av Eventyrlig oppussing har premiere på Viaplay 29. september. Episoden med oppussingen på Svalbard kommer først i en seinere sesong av det populære programmet.

Der bekrefter de at det fortsatt brant klokka 05.00.

Beboere i bygget og i nærliggende hus er evakuert som følge av brannen.

Longyearbyen lokalstyre har opprettet et evakueringssenter i forbindelse med brannen.

Brannvesenet og Sysselmesteren fikk melding om brannen klokka 03.31.

Tett på dramaet

Flere medlemmer av produksjonsteamet til TV 3-programmet «Eventyrlig oppussing» havnet tett på dramaet under brannen. De bodde på et hotell ved siden av, sier programredaktør for «Eventyrlig oppussing», Une Søreide sier til Dagbladet.

- Store deler av crewet bor på hotellet ved siden av, så vi var veldig tett på brannen og det som har skjedd, sier Søreide.

- Jeg er superglad for at alle kom seg ut, både fra vårt team og for de andre beboerne, legger hun til.

Programredaktøren priser brannvesenet for innsatsen som ble gjort.

- Det var helt vilt hvor fort den brannen spredte seg, sier hun.

- Dramatisk opplevelse

Arild Olsen, leder av lokalstyret i Longyearbyen, sier til Dagbladet at det er lokalstyret som har ansvaret for evakuering og losji etter brannen.

- Vi har ansvaret for å etablere evakuering og pårørendesenter. Vi har tatt imot folk der og sørger for at de får det de trenger at mat, klær og omsorg, sier Olsen.

Det er også opprettet et psykososialt team for de som er rammet av brannen.

- Det er en dramatisk opplevelse de har vært gjennom, sier Olsen.

Lokalstyret jobber med å finne mer permanente boliger til de som er rammet.

- Vi er i prosessen med å sørge for at de får mer permanent tak over hodet. Det er på det rene at bygget brenner ned, avslutter Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer