Storbrann i norsk gjødselfabrikk

Fabrikkområdet til norskeide Yara, tidligere Hydro, i Köping i Sverige ble evakuert etter storbrann i et kunstgjødsellager i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et lagerlokale på fabrikkområdet til norskeide Yara, tidligere Hydro, i Köping i Sverige er totalskadd i en brann som startet i halvsjutida i morges.

- Beboerne i området har fått beskjed om å holde seg innendørs og ha vinduer og dører lukket, da den brennende kunstgjødselen danner giftige gasser, sier kommunikasjonsdirektør Arne Cartridge til Dagbladet.no.

Brannen var under kontroll rundt lunsjtider i dag, og helt slukket klokka 14. Men fortsatt siver det potensielt giftig røyk fra brannstedet.

Giftig

Ingen er meldt skadet i brannen foreløpig. Men røyken fra brannen kan være svært giftig. Fabrikken produserer nitrat, som benyttes sammen med amoniakk i kunstgjødselproduksjonen. Det skal imidlertid ikke være amoniakk i røyken fra brannen.

- Vi oppfordrer alle til å holde seg innendørs og stenge ventiler og vinduer, sa informasjonssjef Ulf Palm i köpingpolitiet til Aftonbladet i formiddag.

Røyken fra brannen skal ha nådd helt til Våsterås, som ligger fire mil unna.

- Et lagerlokale med 3000 tonn fullgjødsel er nedbrent. Men det later ikke til å være store skader på fabrikkbygningene for øvrig, opplyser Cartridge overfor Dagbladet.no.

Cartridge ønsket ikke å anslå hvor store beløp brannen har gjort skader for, men det er minst snakk om flerfoldige millioner kroner.

(Dagbladet.no)

<B>KUNSTGJØDSEL I FULL FYR: </B>Slik så det ut hos Yara i Köping i formiddag. Gifftig røyk tvinger beboerne i byen innendørs.