SKOGBRANN UTE AV KONTROLL: Verst rammet er byen Fort McMurray, der samtlige 88.000 innbyggere ble evakuert allerede tirsdag kveld. Lørdag kom de siste 25.000 menneskene, som var strandet i branntruede områder nord for byen, sørover, enten gjennom kolonner eller via luftbroen. Foto: AFP PHOTO / ALBERTA RCMP/ HO
SKOGBRANN UTE AV KONTROLL: Verst rammet er byen Fort McMurray, der samtlige 88.000 innbyggere ble evakuert allerede tirsdag kveld. Lørdag kom de siste 25.000 menneskene, som var strandet i branntruede områder nord for byen, sørover, enten gjennom kolonner eller via luftbroen. Foto: AFP PHOTO / ALBERTA RCMP/ HOVis mer

Storbrann stenger Statoil-anlegg i Canada

Stenger produksjonen på anlegget på grunn av skogbrannen som har herjet hele uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede torsdag førte den voldsomme skogbrannen som herjer i Canada til at Statoil valgte å halvere produksjonen ved anlegget ved Fort McMurray i Alberta.

Søndag ettermiddag norsk tid bestemte Statoil-ledelsen seg for å stenge helt ned. Det melder Stavanger Aftenblad.

- Anlegget vårt er fortsatt ikke direkte truet av brannen, men vi har bestemt oss for å foreta en kontrollert og gradvis nedstengning av vårt anlegg. I løpet av de neste 24 timene vil produksjonen være helt avsluttet. Vi gjør dette for å ligge i forkant av det som skjer, og fordi en kontrollert nedstengning gir oss et bedre utgangspunkt når vi skal starte opp igjen, sier Statoil-talsmann Knut Rostad til Aftenbladet.

Har stengt terminaler og rørledninger - Det er en veldig alvorlig situasjon, og vi følger utviklingen nøye. Sikkerheten for våre ansatte og anlegget er det viktigste for oss, sier Rostad.

Flere terminaler og rørledninger som selskapet benytter er ikke lenger tilgjengelige, på grunn av brannnen. Selve Statoil-anlegget er ikke direkte berørt.

Ifølge Rostad er oljeproduksjonen fra anlegget vanligvis på 20.000 fat i døgnet og 200 personer jobber for Statoil i Leismer.

- Jeg har akkurat nå ikke oversikt over hvor mange nordmenn som er ansatt på anlegget, sier Rostad.

I tilknytning til Statoil-anlegget, ligger det også en flystripe. Stripa benyttes av brann- og redningsmannskap som jobber med å få kontroll over situasjonen.

Brann i over en uke Skogbrannen i den canadiske provinsen Alberta startet 1. mai. Bare i løpet av lørdagen spredde den seg til et dobbelt så stort område.

Myndighetene i Alberta opplyste ifølge NTB lørdag kveld at den kraftige brannen nå dekker et område på over 2.000 kvadratkilometer, og at den fortsetter å vokse.

Ifølge beredskapsminister Ralph Goodale har flammene ødelagt et område på over 1.570 kvadratkilometer siden skogbrannen brøt ut 1. mai. Det er tørt i området, og været er ikke på brannvesenets side.

Verst rammet er byen Fort McMurray, der samtlige 88.000 innbyggere ble evakuert allerede tirsdag kveld. Lørdag kom de siste 25.000 menneskene, som var strandet i branntruede områder nord for byen, sørover, enten gjennom kolonner eller via luftbroen.

Det har ikke regnet skikkelig i området de to siste månedene.