Storbrann under kontroll

Stort skogsområde utenfor Halden stod i full fyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I løpet av ettermiddagen og kvelden i går fikk politi og brannvesen i Østfold melding om tre skogbranner i området rundt Aspedammen, omtrent ei mil sørøst for Halden. 

I morgentimene i dag brant det fortsatt hissig i området. Men i ettermiddag meldte brannvesenet at de snart regnet med å ha brannen under kontroll.

To av brannene var mer eller mindre under kontroll allerede i morges, mens den tredje hadde spredt seg til det populære turområdet Ertemarka.

Ikke kontroll

Store mannskaper fra brannvesenet, Sivilforsvaret og Norske Skog har jobbet på spreng for å slukke flammene i det knusktørre landskapet. I morgentimene i dag hadde de klart å få kontroll over to av brannene, mens de i ettermiddag regnet med å snart ha kontroll på den siste brannen.

Brannvesenet anslo størrelsen på området som stod i brann til omtrent fire kilometer i lengden og én kilometer i bredde.

Om lag 500 mål skog ble svidd av. Dramaet utspant seg rundt én mil sør for Halden sentrum.

Fryktet spredning

Politi og brannvesen fryktet at skogbrannen utenfor Halden skulle spre seg og forårsake en storbrann som kunne true bebyggelsen. I ettermiddag er det imidlertid klart at bebyggelsen ikke er truet.

I BRANN: Bildet ble tatt i går, og viser området der brannene startet. Foto: Ove Harlem
I BRANN: Bildet ble tatt i går, og viser området der brannene startet. Foto: Ove Harlem Vis mer

Ifølge politiet er det for tidlig å slå fast hva som har forårsaket flammehavet, men de peker på at det rammede området ligger like ved Østfoldbanen.

De antar derfor at det er gnister fra et tog som han ha startet brannen.

I går kjørte tog ekstra vannforsyninger til brannmannskapene inn fra Halden. Det ble også satt inn helikopter i slukningsarbeidet.

Ekstremt tørt

Det er i øyeblikket stor skogbrannfare over det meste av landet, spesielt på Østlandet. Både gress, vegetasjon og skogbunn er knusktørr og en liten gnist kan være nok til å starte en storbrann.

Alle som ferdes utendørs oppfordres til å være ekstremt varsomme med åpen ild som éngangsgriller, bål og sigaretter.