Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storbrannen i Canada: - Den kan bli dobbelt så stor

Tusenvis evakuert på grunn av flammene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble 88 000 mennesker evakuert fra området rundt Fort McMurray i Canada.

Siden den gang har Canada kjempet en hard kamp mot skogbrannen i landets nordlige region som så langt har satt fyr på minst 1600 hjem, ifølge AP.

Nå frykter regjeringen at værforholdene vil gjøre situasjonen langt verre.

- Vi har ikke hatt noen betydelige regnmengder i området på to måneder. Denne brannen kommer til å fortsette veldig lenge om ikke det forandrer seg, sier brannsjef Chad Morrison i Alberta.

Ventet ekstremt tørt vær Ifølge AP tror han at det er en stor sjanse for at brannen vil fordoble sin størrelse. Dette særlig på grunn av at det fredag var meldt om ekstremt tørt vær og vind i området.

Fredag meldte de lokale myndighetene i Alberta at brannen hadde en størrelse på 101 000 hektar, noe som tilsvarer rundt 1000 kvadratkilometer.

 NEDBRENT:  Store skogområder har brent ned i Canada. Foto: 
/ AFP PHOTO / Cole Burston/
NEDBRENT: Store skogområder har brent ned i Canada. Foto: / AFP PHOTO / Cole Burston/ Vis mer

Brannen har så langt ikke krevd noen menneskeliv, men myndighetene har jobbet hardt med å få beboerne i området i sikkerhet.

- Sjokkerende Fredag ble rundt 5.500 mennesker evakuert fra brakkebyer nord for de rammede områdene, til andre byer lenger sør i landet, skriver NTB.

Ytterligere 4.000 skal evakueres lørdag.

Byen Fort McMurray, som i 2011 hadde 61 000 innbyggere, står i fare for å brenne ned helt.

- Det var sjokkerende å se de ødelagte bilene på siden av veien. Det gjør at man føler seg heldig som kom seg ut, sier Jim Dunstan fra Fort McMurray, som kjørte i kolonne sammen med kona Tracy og deres to barn fredag, ifølge NTB.

Usikker framtid Skogbrannen skjer i Canadas viktigste region for utvinning av oljesand. Fort McMurray har tidligere spilt en viktig rolle i å bygge opp Canada's oljeindustri.

De enorme skadene fra skogbrannen gjør det umulig å forutsi når de titusenvis av evakuerte menneskene kan flytte hjem, opplyser provinsmyndighetene.

 ENORME KREFTER:  Siden tirsdag har en stor brann herjet Canada. Foto:
/ AFP PHOTO / Cole Burston/
ENORME KREFTER: Siden tirsdag har en stor brann herjet Canada. Foto: / AFP PHOTO / Cole Burston/ Vis mer

- Det vi vet er dessverre at det ikke er snakk om noen dager, sa provinsminister Rachel Notley torsdag kveld, ifølge NTB.

Hele Norges coronakart