Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Storbritannia bør trekke seg ut av Irak

Britisk tilstedeværelse gjør situasjonen verre i Irak, sier den britiske hærsjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): General Richard Dannatt har bare vært leder for den britiske hæren siden slutten av august. Allerede nå kommer han med oppsiktsvekkende uttalelser om Storbritannias deltakelse i Irakkrigen.

Hærsjefen sier han mener det er riktig av Storbritannia å trekke seg ut av Irak snarlig - for begge landenes skyld. Hvis ikke kan konsekvensene bli katastrofale for både Storbritannia og Irak.

Svekket sikkerhet

- Vår tilstedeværelse gjør sikkerheten til et større problem, sier Dannatt til den britiske tabloiden Daily Mail fredag.

Til å begynne med aksepterte irakerne de utenlandske soldatene, men dette er i ferd med å snu, sier Dannatt til avisen.

Bidrar til flere problemer

Hærsjefen sier britenes deltakelse i Irak er en medvirkende årsak til de problemene Storbritannia møter i resten av verden.

- Det er fakta. Jeg sier ikke at vanskelighetene vi møter rundt omkring i verden er forårsaket av vår tilstedeværelse i Irak. Men vår tilstedeværelse er uten tvil med på å gjøre det enda vanskeligere, sier han til Daily Mail.

UTENLANDSKE SOLDATER GJØR DET VERRE: Britenes tilstedeværelse i Irak har bidratt til å forverre situasjonen i landet, sier forsvarssjefen. Foto: Scanpix
UTENLANDSKE SOLDATER GJØR DET VERRE: Britenes tilstedeværelse i Irak har bidratt til å forverre situasjonen i landet, sier forsvarssjefen. Foto: Scanpix Vis mer

Kritikk mot Blair

Dannatt går videre til å beskrive statsminister Tony Blairs politikk i Irak for \'naiv\'.

- Som utlending kan du bli ønsket velkommen ved å bli invitert til et land. Men vi ble ikke invitert av Irak, sier Dannatt.

Blair har ikke ennå kommentert uttalelsene. Men det er forventet at generalens uttalelser vil gjøre Blair rasende, skriver nyhetsbyrået AP.

Siden invasjonen startet har Blair støttet den politikk USAs president George W. Bush har ført overfor Irak, og kalt den moralsk riktig.

Dannatts uttalelser er svært uvanlige. Aldri tidligere har en sittende forsvarssjef kritisert regjeringens utenrikspolitikk offentlig, skriver AP.

image: - Storbritannia bør trekke seg ut av Irak
BØR UT: Storbritannias nye hærsjef Richard Dannatt sier Storbritannia bør trekke seg ut av Irak.
INGEN KOMMENTAR: Statsminister Tony Blair har stått sterkt på at det var moralsk riktig å gå inn i Irak.