Storbritannia bruker milliarder på spionasje

Storbritannias hemmelige tjenester koster mer enn noensinne. Hele 30 milliarder kroner bruker den tidligere stormakten på de hemmelige tjenestene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv ti år etter at den kalde krigen var over bruker Storbritannia store summer på spionasje. Ifølge nyhetsmagasinet The Economist er utgiftene ved å holde et effektivt spionnett i gang, dobbelt så høye i dag som da den kalde krigen var på det aller kaldeste.

De offisielle utgiftene til de hemmelige tjenester er ventet å komme opp i 859 millioner pund (om lag 10 milliarder kroner) i 2003, sammenlignet med 703 millioner pund i 1998.

Men tidligere sjef for den britiske etterretningsorganisasjonen MI6, Gerald Warner, tror utgiftene vil være oppe i 2,5 milliarder pund (over 30 milliarder kroner) når hele regningen kommer på bordet. Da er også den militære etterretningen og satellittovervåkingen tatt med.

Basisutgiftene dekker MI5, som tar seg av den innenlandske etterretning, MI6, som dekker utlandet, og regjeringens kommunikasjonshovedkvarter i Cheltenham.

Etter Jernteppets fall i 1989 er etterretningen i hovedsak rettet inn mot å bekjempe terrorisme, organisert kriminalitet, narkotikahandel og hvitvasking av penger, skriver The Economist.

David Bickford, som tidligere var juridisk rådgiver i de hemmelige tjenester, mener kostnadene er helt ute av kontroll. Han mener de tre hovedtjenestene bør slås sammen til en enhetlig tjeneste for å unngå unødig dobbeltkjøring i alle ledd.

(NTB)