FINGERAVTRYKK: De nye britiske ID-kortene har en brikke med biometrisk data, slik som fingeravtrykk og bilde. Symbolet øverst til venstre forteller at kortet inneholder slik data. Det kan også sees på de nye norske passene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
FINGERAVTRYKK: De nye britiske ID-kortene har en brikke med biometrisk data, slik som fingeravtrykk og bilde. Symbolet øverst til venstre forteller at kortet inneholder slik data. Det kan også sees på de nye norske passene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer

Storbritannia brukte 45 milliarder på biometriske ID-kort

Men glemte å kjøpe inn kortlesere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Storbritannia har de siste årene jobbet med å innføre digitale identitetskort.

Etter å ha brukt nærmere 45 milliarder kroner på utvikling og implementering av det nye systemet, kom det denne uka fram at myndighetene har glemt én viktig detalj - lesere til de nye biometriske kortene, ifølge teknologinettstedet Silicon.com.

Også i banken og på biblioteket
De nye id-kortene inneholder en liten brikke med biometriske informasjon, slik som fingeravtrykk.

Det var dronningen selv som presenterte nyheten om nye, og sikrere identitetspapirer i mai 2005.

Året etter ble det nye systemet vedtatt ved lov, Identity Cards Act. Det er den statlige organisasjonen The Identity and Passport Service (IPS) som har ansvaret for kortene.

Det er meningen at de nye IDene skal etter hvert brukes til alt fra flyplasskontroll til sikker identifikasjon i banken eller på biblioteket.

Som vanlige ID-kort
Utenlandske statsborgere bosatt i England var de første som fikk de nye ID-papirene i november i fjor.

IPS regner med å utstede ytterligere 50 000 kort til britiske statsborgere fram til april i år.

Stasansatte og personer som jobber i yrker som krever stadig identitetskontroll, slik som flyplassansatte, står først i køen.

Statsekretær i innenriksdepartementet og ansvarlig for identitetsprogrammet, Meg Hillier, presiserte overfor Sillicon.com forrige uke at kortets brikke var en uunværlig del av det nye identitetssystemet, siden fingeravtrykk og annen biometrisk data knytter bruker og kortet sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten spesielle lesere, er de nye kortene til forveksling like de tradisjonelle og analoge identitetspapirene som førerkort og pass.

Teknologinettstedets undersøkelser avslører at det foreløpig ikke har blitt kjøpt inn en eneste leser til verken politiet eller immigrasjonsmyndighetene.

Opp til organisasjonene
Det er heller ingen umiddelbare planer om slike innkjøp, viser det seg.

Statsekretæren mener at det er opp til de lokale politidistriktene og immigrasjonskontorene selv å bestemme når de skal anskaffe seg de nye kortleserne.

- Regjeringen har ingen planer å tvinge noen til å kjøpe lesere i umiddelbar framtid. Vi vil ikke legge den byrden på disse organisasjonene, kommenterte Hillier og utdypet:

- Jeg tror at organisasjonene selv vil etter hvert innse at det vil være bedre, raskere og billigere å ha slike lesere.

Hun tror heller ikke at kortleserne har noe særlig nytteverdi før en større andel av befolkningen får de nye IDene.

- Bortkastet
Disse avsløringene har fått opposisjonen og motstandere av det nye systemet til å se rødt.

Hvorfor bry seg med å samle inn, lagre biometriske data og utstede kort, hvis man ikke kan bruke det, spør sikkerhetseksperten Richard Clayton ved universitet i Cambridge.

- Da er det bare bortkastet tid, sier han til Silicon.com og fortsetter:

- Jeg ville tro at myndighetene ville forsøke å få teknologien ut så fort som mulig. Det er bare da man man ser hva som kan gå galt.