Storbritannia dropper EU-avstemning

Storbritannia dropper den planlagte folkeavstemningen om EU-grunnloven. Regjeringen vil vente med å se konsekvensen av flertallets nei i Frankrike og Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekreftet utenriksminister Jack Straw i det britiske Underhuset mandag. På forhånd var det ventet at Storbritannia ville droppe hele prosessen etter at europeiske stormakter som Nederland og Frankrike sa nei.

-  Det er ikke noe poeng i å fortsette, men vi forbeholder oss retten til å gjenoppta forslaget om en folkeavstemning dersom omstendighetene endrer seg, sa Straw til Underhuset.

Ikke død

Luxemburgs statsminister Jean-Claude Juncker sa i kjølvannet av britenes kunngjøring at utkastet til en ny grunnlov ikke hadde slått sprekker.

- Avtalen er ikke død, uttalte Juncker.

Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder og Frankrikes president Jacques Chirac har tidligere samtykket om å fortsette ratifiseringsprosessen , til tross for flertallets nei både i Frankrike og Nederland.

Etter at både Frankrike og Nederland har sagt nei til den nye EU-grunnloven, ser ikke Blair-regjeringen noen hensikt i å fortsette arbeidet med å ratifisere forslaget til ny grunnlov for unionen.

- Avgjørelsen reflekterer at vi befinner oss i usikre tider, og da er det ikke rett tidspunkt å haste videre, sier en talsmann for statsminister Tony Blair.

En eventuell ny dato for en britisk folkeavstemning vil ikke bli fastsatt før regjeringen vet mer om konsekvensene om de rungende nei-resultatene.

Tsjekkisk pessimisme

Storbritannia vil nå avvente EUs toppmøte 16. og 17. juni i Brussel. Der vil grunnlovens videre skjebne stå øverst på agendaen. Framtidsutsiktene til grunnloven er nå enda mer dystre etter at Storbritannia ikke vil holde folkeavstemning.

Den tsjekkiske presidenten Vaclav Klaus mener at det er meningsløst å ratifisere EU-grunnloven.

Etter franskmennenes og nederlendernes nei til grunnlovstraktaten er det ikke noe poeng å fortsette ratifiseringsprosessen. Det mener Tsjekkias president Vaclav Klaus, til tross for oppfordringer fra Gerhard Schröder og Chirac om å fortsette ratifiseringen.

Klaus vil likevel ikke motsette seg et eventuelt krav om folkeavstemning i Tsjekkia. Den tsjekkiske presidenten har lenge vært en kritiker av EU-grunloven.

Alle de 25 medlemslandene i EU må si ja for at den nye grunnloven skal innføres.

(ANB-AP)

AVLYSTE EU-AVSTEMNINGEN: Den britiske utenriksministeren Jack Straw.