SMØRBLID SEIERHERRE: Mange vil si at han er helt avgjørende for at brexit kunne skje. Foto: Ben Cawthra/Scanpix
SMØRBLID SEIERHERRE: Mange vil si at han er helt avgjørende for at brexit kunne skje. Foto: Ben Cawthra/ScanpixVis mer

Storbritannia-ekspert:-Han er en britisk Carl I. Hagen

Ukip-leder Nigel Farage ligner både retorisk og politisk på Frp-veteranen.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han er en britisk gentleman, som står for det erkebritiske. Han drikker varm øl, har en forfinet britisk aksent og framstår som en ekte brite av den gamle skolen.

Etter å ha forlatt Det konservative partiet i 1992 etter signeringen av Maastricht-traktaten, ble Nigel Farage en av grunnleggerne av Det britiske Selvstendighetspartiet (Ukip). Partiet han ble valgt til leder av i 2006.

Farage er en gammel EU-motstander som har blitt kjent i hele Storbritannia etter flere år med hardt arbeid for løsrivelse fra EU.

UKIP- leder og forkjemper for Brexit Nigel Farage sier at uansett hva utfallet av folkeavstemningen blir, så vil EU kollapse. - Da vil vi få landet vårt tilbake. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Mange vil si at han er helt avgjørende for at brexit kunne skje.

Vågal «Ut-general»

Han var vågal da han ved femtiden fredag morgen gikk ut og sa: «Jeg våger nå å drømme at dagen gryr for et selvstendig Storbritannia. La 23. juni gå inn i historien som uavhengighetsdagen».

På det tidspunktet hadde Ut-bevegelsen et knapt overtak, og stemmene var ennå ikke ferdigtelt.

Få timer tidligere hadde en nedfor Ukip-leder holdt en nederlagstale, der han innrømte det han da trodde var et nederlag. I talen sa han: «Takk til alle som hadde mot til å gå mot sitt parti og mot makthaverne. Jeg kan ikke huske en valgkamp der en av partene har fått så mange trusler».

Snudde raskt på flisa

Han ble valgt inn i Europaparlamentet i 1999, og gjenvalgt i 2004, 2009 og 2014. I 2015 forsøkte han å bli valgt inn som parlamentsmedlem for valgdistriktet Sør-Thanet i Kent. Han kunngjorde sin avgang som leder da han ikke ble valgt inn. Men han har ikke gått av ennå, selv om Farage selv mener at han er en mann for sitt ord.

Partileder for UKIP og Brexit- forkjemper Nigel Farage feirer resultatet. Video: Reuters/ NTB Vis mer

Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder Jan Erik Mustad, mener at nettopp evnen til å snu er en av Farage sine største styrker som politiker.

- Talene hans på valgnatta var spennende. Jeg la meg med en nederlagstale og våknet med en seierstale. Han er god til å snu helt om, sier Mustad.

Mustad mener at Farage har bidratt til å utløse selve folkeavstemningen, og føler nok selv at han har fått seieren midt i fanget av David Cameron.

Sammenlignes med Carl I. Hagen

GOD RETORIKER: Mustad mener at tidligere Frp-leder Carl I. Hagen og Nigel Farage har flere likhetstrekk.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
GOD RETORIKER: Mustad mener at tidligere Frp-leder Carl I. Hagen og Nigel Farage har flere likhetstrekk.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Mustad tror at seieren torsdag gjør at Farage har styrket sin posisjon hos folket betydelig. Farage har lenge hatt en stor stjerne i egne rekker, men han har ikke vært like kjent blant folk flest.

- Farage har vært en motstandfigur i britisk politikk de siste årene. Skal man sammenligne han med norske politikere, tenker jeg umiddelbart på Carl I. Hagen. Han har den samme stilen, både retorisk og politisk, sier Mustad.

Skandaler

Han har vært involvert i en rekke skandaler der mange av dem bunner i ulike former for pengerot.

I 2009 avslørte The Observer at han som medlem av Europaparlamentet hadde totalt brukt over 2 millioner pund av skattebetalernes penger til utgifter og godtgjørelser, på toppen av sin lønn på 64.000 pund i året.

I 2013 ansatte han en skatterådgiver som hjalp han å sette opp et fond på Isle of Man. Den lille øya mellom England og Irland anses å være et skatteparadis fordi det ikke er skatt på kapitalinntekter, formue og arv på øya. Han ble dermed beskyldt for skatteunndragelse av britiske medier.

Han har også blitt beskyldt for å være i mot hele Europa. Selv sier Farage at han bare er anti-EU. For å svare på kritikken har han selv pekt på at han blant annet har en tysk kone, og at han dermed ikke kan være anti-Europa.

Må finne ny strategi

Farage og Ukip vil fortsette å jobbe med alternativene Storbritannia skal velge etter de har gått ut av EU. Men partiet og Farage er nødt til å komme med en ny strategi, og må prøve å finne ut hva som skal være neste steg.

- Nå må de finne ut hvordan Storbritannia skal forhandle med EU. Det er en stor utfordring, sier Mustad.

TORDENTALER: UKIPs leder, Nigel Farage, er kjent for å holde fargerike taler mot sine politiske motstandere i Europadepartementet. Se en montasje av hans tordentaler her. Video: UKIP Official Channel Vis mer