Klimakrisen:

Storbritannia erklærer klimakrise

- Vi har ingen tid å miste.

DEMONSTRASJONER: Det britiske parlamentet har erklært klimakrise i etterkant av de voldsomme protestene i Londons gater. Foto: NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: Det britiske parlamentet har erklært klimakrise i etterkant av de voldsomme protestene i Londons gater. Foto: NTB ScanpixVis mer

Det britiske parlamentet har erklært klimakrise, i forsøk på å møte kravene fra klimademonstrantene i Extinction Rebellion.

Demonstrantene avholdt voldsomme protester i Londons gater i ti dager fra midten av april. De barrikaderte veier og landemerker, og skapte trafikkaos i store deler av byen. Over 1000 personer ble arrester under opptøyene.

Sky News meldte at aktivister hadde limt seg fast til et gjerde utenfor boligen til Labour-leder Jeremy Corbyn. De sa alle at de støtter ham, men at partiet burde gå lenger enn å erklære en «klimanødssituasjon».

Onsdag fremmet Corbyn altså forslaget som ble vedtatt i parlamentet om å erklære krise, en drøy uke etter at svenske Greta Thunberg kom for å besøke ham og flere partiledere i forbindelse med protestene.

- Ingen tid å miste

- Vi har ingen tid å miste. Vi er midt inni en klimakrise som vil spinne ut av kontroll dersom vi ikke gjør drastiske endringer nå. Det handler ikke lenger om en fjern framtid. Vi snakker om en irreversibel ødeleggelse av klimaet innen vår livstid er omme, sa han til forsamlingen ifølge Independent.

Han håper vedtaket vil få andre land til å følge etter, og at det vil resultere i konkrete mål og tiltak.

LONDON: Rundt 300 mennesker er nå arrestert for å ha sperret trafikkerte veier i sentrale London. Video: CNN, Storyful, Extenction Rebellion. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer Vis mer

- Vi lover å jobbe så tett som mulig med de landene som mener alvor med å endre klimakatastrofen. Vi kommer til å gjøre det klart overfor Donald Trump at han ikke kan ignorere internasjonale avtaler og forpliktelser.

Klimaminister Michael Grove sa at regjeringen anerkjenner at den situasjonen vi står overfor best karakteriseres som en krise. En gruppe demonstranter som møtte Grove tidligere denne uka, var imidlertid svært skuffet, da ministeren på daværende tidspunkt nektet å vurdere forslaget.

Ifølge BBC skal han ha sagt at han delte deres idealer, men at regjeringen burde vurderes på hva den oppnår, og ikke hva den proklamerer.

Vil ha nullutslipp innen 2050

Labour hevdet at landet er det første i verden som erklærer klimakrise, men både den skotske og den walisiske regjeringen har gjort dette tidligere, i tillegg til flere britiske byer.

Det er foreløpig uklart hva vedtaket fører med seg av eventuelle forpliktelser. Flere av byene har imidlertid eksplisitte mål om å være karbonnøytrale innen 2030. Det er langt mer ambisiøst enn målet til den britiske regjeringen, som ønsker å redusere utslippene med 80 prosent innen 2015, sammenliknet med 1990-nivå, skriver BBC.

Labour har foreslått at regjeringen setter som mål å nå nullutslipp innen 2050. Dette støttes av Committee on Climate Change i en rapport som legges fram for regjeringen torsdag.

Den sier at målet er fullt oppnåelig med det fundamentet som ligger til grunn, og innenfor de økonomiske kostnadene parlamentet godtok da de innførte Climate Change Act i 2008.

Dersom dette målet hadde blitt adoptert av samtlige av verdens land, har vi mer enn 50 prosent sjanse til å begrense den globale temperaturøkningen til 1,5 grader, skriver Financial Times.