Storbritannia forbyr salg av energidrikk til mindreårige - Norge kan følge etter

Det høye koffeininnholdet kan være skadelig.

FORBUD: Storbritannia forbyr salg av energidrikk til barn. Foto: NTB Scanpix
FORBUD: Storbritannia forbyr salg av energidrikk til barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Storbritannia forbyr nå salg av energidrikker til barn og unge. Torsdag blir det klart hvorvidt forbudet skal gjelde for barn under 16 eller 18 år.

Restriksjonen er en del av den britiske regjeringens strategi om å forebygge overvekt blant barn, men hovedbekymringen retter seg mot det høye innholdet av koffein i drikkene.

Høyt inntak har vært koblet til en rekke helseplager, blant annet hodepine, kvalme, magekramper, rastløshet, rask puls, ujevn hjerterytme og nedsatt blodtrykk. Svært høyt inntak kan også få alvorlige konsekvenser, som nyresvikt og hjertestans, ifølge Folkehelseinstituttet.

ØNSKER FORBUDET VELKOMMEN: Jamie Oliver har vært en aktiv pådriver for regulering av salget i Storbritannia. Foto: NTB Scanpix
ØNSKER FORBUDET VELKOMMEN: Jamie Oliver har vært en aktiv pådriver for regulering av salget i Storbritannia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I Storbritannia har kjendiskokk Jamie Oliver har vært en aktiv pådriver for forbudet og har. Ifølge The Guardian springer engasjementet fra at han kjenner til at «altfor mange barn regelmessig erstatter frokosten med energidrikk», og fordi mange lærere har fortalt ham om timer som har blitt forstyrret av hyperaktive elever.

Norge kan følge etter

I Norge har Forbrukerrådet jobbet målrettet for å innføre et forbud mot salg av energidrikk til mindreårige, på grunn av de uheldige bivirkningene.

BØR REGULERES: Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet mener det er bekymringsverdig at så mange barn konsumerer store mengder energidrikk. Foto: Kjell Håkon Larsen / Forbrukerrådet
BØR REGULERES: Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet mener det er bekymringsverdig at så mange barn konsumerer store mengder energidrikk. Foto: Kjell Håkon Larsen / Forbrukerrådet Vis mer

- Energidrikker er svært usunne produkter. Det høye koffeininnholdet kan gi søvnproblemer og konsentrasjonsvansker og er ikke anbefalt for barn og unge som er i en sårbar vekstfase. Det er derfor svært bekymringsfullt at så store mengder blir konsumert av barn og unge, sa Forbrukerrådets fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel, Gunstein Instefjord, i februar i år.

Som et resultat fikk Mattilsynet før påske i oppdrag av eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen å utrede et liknende regelverk i Norge. Utredningen skal være klar innen utgangen av september.

I påvente av en konklusjon fra Mattilsynet, har Forbrukerrådet vært i dialog med matvarekjedene om et selvpålagt regelverk.

Det har imidlertid vært lite fruktbart, forteller Instefjord. Mer enn det ønsker han ikke å kommentere.

Barn og energidrikk

  • Det er grunn til å tro at særlig små barn tåler koffeinholdige drikker dårligere enn voksne.
  • De tenåringene som har høyest konsum av leskedrikker kan også få i seg så mye koffein at de får symptomer som nervøsitet og anspenthet.
  • En prosjektgruppe nedsatt av Nordisk råd vurderte at ungdoms inntak av koffein fra drikker var bekymringsfullt (2008).
  • Koffeinforgiftning kan ha alvorlige helsemessige konsekvenser, som nyresvikt og hjertestans.

Kilde: FHI

Forbruket har eksplodert

Tall fra Bryggeribransjen viser at salget av energidrikker har skutt i været. Bare fra 2015 til 2017 økte salget med nesten 35 prosent, og de månedlige statistikkene fra 2018 tyder på at forbruket fortsetter å eskalere - bare siden nyttår har varegruppen økt med 24 prosent.

Forbrukerrådets egen undersøkelse fra 2015 viser blant annet at godt over en av tre barn i alderen 13 til 15 år drikker energidrikker ukentlig eller oftere. Med utgangspunkt i salgsstatistikken er det grunn til å tro at disse tallene i dag er vesentlig høyere.

Innført i flere EU-land

EU-landene Litauen og Latvia har allerede innført forbud mot salg til mindreårige. I Sverige de også med en utredning om hvorvidt de skal følge etter. Deres konklusjon skal være klar i desember 2018.

Eldre- og folkehelseministeren bekreftet overfor Dagbladet i mars at regjeringen vil se på muligheter for å samarbeide med Sverige om disse spørsmålene.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer