Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cambridge Analytica-skandalen:

Storbritannia foreslår Facebook-bot

Det kan være den første i rekken.

ETTERFORSKES: Siden mars i år har Facebook vært under etterforskning av flere land. Nå kommer Storbritannia med et forslag om den første boten i saken. Foto: AP / NTB Scanpix
ETTERFORSKES: Siden mars i år har Facebook vært under etterforskning av flere land. Nå kommer Storbritannia med et forslag om den første boten i saken. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til onsdag kunngjorde det britiske Datatilsynet at de foreslår å ilegge Facebook bot etter Cambridge Analytica-skandalen. Selve boten er på magre fem millioner kroner, men symboliserer at problematikken tas på alvor.

Facebook etterforskes også av andre land, noe som kan bety at dette er den første boten i rekken.

Tilsynet har etterforsket Facebook siden skandalen ble kjent, og legger i dag fram en rapport hvor de konkluderer med at Facebook har brutt britiske personvernregler ved å dele brukerinformasjon med en tredjepart.

Boten er på fem millioner kroner, noe som kan ansees som lommerusk i forhold til Facebooks overskudd på over 47 milliarder kroner i første kvartal. Men ifølge Denham, sender den et klart signal.

- Boten sender et klart signal om at jeg vurderer dette som et betydelig problem, særlig om man ser på mengden informasjon som er blitt lekket, sier Storbritannias informasjonskommissær, Elizabeth Denham.

Hun omtaler skandalen, som rammet opptil 87 millioner brukere, som et vendepunkt, ifølge Bloomberg.

LATTER: Facebook-gründer Mark Zuckerberg var usikker på hva han skulle svare da han fikk dette spørsmålet av senatoren. Video: CNN Vis mer

Nye regler

Siden skandalen ble kjent har det blitt innført nye regler for personvern i EU, også kjent som The General Data Protection Regulation (GDPR). Og dersom lovbruddet hadde funnet sted etter disse reglene ble innført, kunne boten ha vært i milliardklassen, ifølge Politico.

Facebook vil få muligheten til å svare for seg før tilsynet fatter sin endelige avgjørelse.

Overfor Politico sier Facebooks personvernssjef Erin Egan, at de samarbeider med Storbritannia og andre land i deres pågående etterforskninger.

- Vi tar en titt på rapporten nå, og vil gi vårt svar til ICO så snart som mulig, sier Ergin.

Skandalen

Det var i midten av mars at en medarbeider ved dataanalyseselskapet Cambridge Analytica (CA) avslørte at selskapet hadde samlet inn personopplysninger om millioner av Facebook-brukere.

Facebook har opplyst om at opp mot 87 millioner brukere var berørt av skandalen, hvorav 2,7 millioner er fra EU-land.

Selskapet solgte blant annet informasjonen til Donald Trumps valgkampstab, og avsløringene førte blant annet til at Mark Zuckerberg måtte forklare seg i høringer i justiskomiteen i Senatet, samt Representantenes hus.

La seg langflat

Zuckerberg og Facebook ble kjent med at Cambridge Analytica hentet inn informasjonen helt tilbake i 2015. Og han forklarte i Senatet at det var naivitet som gjorde at de ikke allerede da informerte brukerne som ble rammet.

- Da vi fikk vite det tok vi ned appen og krevde at de ikke skulle bruke informasjonen. De svarte at de ikke ville gjøre det, og i ettertid ser vi at det var en feil å tro dem, sa Zuckerberg og fulgte opp:

- Om jeg fikk gjøre det om igjen, ville jeg gjort det annerledes.