Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brexit

Storbritannia forlater EU, uten å nevne EØS. - Det er skuffende og farlig for oss

Mener Norge må stille krav i Brexit-forhandlingene.

HISTORISK: Storbritannias statsminister Therese May startet den formelle prosessen av Brexit i dag, onsdag 29. mars. Her holder hun sin tale, etter å ha påkalt artikkel 50. For president for Det europeiske råd, Donald Tusk, var dette en trist dag. Video: CNN / EBS+ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannia startet i dag den formelle utmeldingen av EU, etter at statsminister Theresa May sendte et brev til EU-president Donald Tusk, der hun erklærer landets intensjon om å forlate unionen.

I et seks siders langt brev legger hun fram Storbritannias ønsker for en utmelding, og hva de ser for seg å få i forhandlingene om en ny avtale med EU. De har to år på seg til å forhandle, hvis ikke forlater Storbritannia unionen, med eller uten en avtale.

- Jeg synes dette er en veldig forsonende tone. De går klart inn for en egen handelsavtale med så god adgang til det indre marked som overhodet mulig. Det er veldig spennende, og Storbritannia er mye mer ambisiøse og mindre skyttergravsinnstilt enn vi har sett tidligere, sier Paal Frisvold, partner og daglig leder for Geelmuyden Kiese Brussel, til Dagbladet.

Bekymret for Norge

Han er den norske lobbyisten med kanskje lengst fartstid opp mot EU-systemet. Han er nå bekymret for Norge i signalene Storbritannia sender.

OFFISIELT: Storbritannias ambassadør til EU, Tim Barrow (t.v.) leverer brevet fra statsminister Theresa May til EU-president Donald Tusk i i Brussel. - Det er ingen grunn til å late som om dette er en gledens dag, verken i Brussel eller i London, sa Tusk.
 Foto: AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND / NTB scanpix
OFFISIELT: Storbritannias ambassadør til EU, Tim Barrow (t.v.) leverer brevet fra statsminister Theresa May til EU-president Donald Tusk i i Brussel. - Det er ingen grunn til å late som om dette er en gledens dag, verken i Brussel eller i London, sa Tusk. Foto: AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND / NTB scanpix Vis mer

Mens EU nå kan sitte og samarbeide med Storbritannia om hovedsakelig nye handelsavtaler, blir Norge sittende utenfor. Som EØS-medlem kan ikke Norge gjøre egne avtaler med et EU-land, noe britene fortsatt vil være så lenge forhandlingene pågår.

- EØS-avtalen nevnes ikke. Det er skuffende og farlig for oss. Det er dårlig arbeid av regjeringen, sier Frisvold til Dagbladet.

Han mener Mays forslag eksplisitt burde inneholde en formulering om at britene også ønsker å forlate Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS), der Norge er medlemsland.

- Jeg vet ikke om det bare er fordi de overser Norge, eller fordi de holder døra åpen for å bli i samarbeidet. Norge burde ha krevd det. De burde sendt en melding til det britiske Utenriksdepartementet med beskjed om at de også må komme til en avtale med Norge når de er ute av unionen.

- Når de går ut av EU, står vi uten noenting. Storbritannia er vårt viktigste eksportland. Her er det Norge som går mot en «cliff-edge». Vi blir et hull i avtaleverket og står alene uten avtale. Regjeringen har sagt vi skal vente og se, og den holdningen går ikke nå, sier han, og mener Norge bør kreve at EU i forhandlingene åpner et unntak for at Norge kan forhandle med Storbritannia selv.

GLADGUTT: Leder av Det britiske uavhengighetspartiet, Nigel Farage, får av mange æren for seieren til Brexit-siden i folkeavstemningen i fjro sommer. Her feier Farage det formelle utmeldingsvarselet i London i dag.  Foto: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS / NTB scanpix
GLADGUTT: Leder av Det britiske uavhengighetspartiet, Nigel Farage, får av mange æren for seieren til Brexit-siden i folkeavstemningen i fjro sommer. Her feier Farage det formelle utmeldingsvarselet i London i dag.  Foto: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS / NTB scanpix Vis mer

Forstår ikke hva EU kan tilby

Direktør og professor ved ARENA Senter for europaforskning, Erik Oddvar Eriksen, er ikke like bekymret for Norges framtid.

- Storbritannia kan ikke forhandle med oss før de er ute av EU, men jeg tror ikke det er så stort problem. Reguleringene gjelder også for Storbritannia framover, og jeg er ikke redd for at dette rokker ved EØS. EØS står fast og har prioritet fra EU-hold. Spørsmålet er selvsagt hva som skal skje etterpå, men det er langt framme, sier Eriksen til Dagbladet.

Han betegner deler av brevet fra May som en «soft Brexit» og påpeker at de kan være villig til å godta en del ting de ikke har ønsket tidligere. I prinsippet ønsker britene å unngå én av EUs fire friheter: fri flyt av mennesker. Samtidig ønsker de større uavhengighet fra EUs omfattende reguleringer.

UT: Theresa May tok over som statsminister da Brexit-seier i folkeavstemingen var et faktum. Her er hun på vei til spørretime i det britiske parlamentet i dag i etterkant av å ha levert brevet som formelt iverksetter britisk utmelding av EU: Foto: AFP PHOTO / Ben STANSALL / NTB scanpix
UT: Theresa May tok over som statsminister da Brexit-seier i folkeavstemingen var et faktum. Her er hun på vei til spørretime i det britiske parlamentet i dag i etterkant av å ha levert brevet som formelt iverksetter britisk utmelding av EU: Foto: AFP PHOTO / Ben STANSALL / NTB scanpix Vis mer

Etter mer enn 40 år er Storbritannia tett innvevd i EU gjennom felles tjenester og institusjoner. Ved årsskiftet gjaldt over 20 000 lover og reguleringer fra EU i Storbritannia, og disse kan måtte endres, erstattes eller avskaffes når landet går ut.

- Hvis de ender med å godta EU-domstoler og indre organer som ESTA og EFTA, er de straks i Norges situasjon og tar inn ting de ikke har innflytelse over , sier Eriksen.

- Jeg forstår ikke hva EU har å tilby. Det må i så fall innom 24 land, og ser ut som et fullstendig mareritt. En handelsavtale kan ta opp til ti år, og jeg ser ikke hvordan det skal være mulig å komme seg ut uten å få et voldsomt økonomisk tilbakeslag, sier han.

- Et mørkt kapittel

Europaminister Frank Bakke-Jensen sier Norge vil komme så tett på brexitforhandlingene som de formelle reglene tillater.

VIL EGLE SEG INNPÅ: Europaminister Frank Bakke-Jensen vil prøve å snike norske interesser inn i forhandlingene mellom Storbritannia og EU. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL EGLE SEG INNPÅ: Europaminister Frank Bakke-Jensen vil prøve å snike norske interesser inn i forhandlingene mellom Storbritannia og EU. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vis mer

- Brexit er et mørkt kapittel i Europas historie. Men de signalene jeg får om prosessen som nå skal komme, forteller meg at EU er en organisasjon som vil takle også dette, sier Bakke-Jensen på telefon til NTB.

- Får vi være så tett på som vi hadde håpet?

- I utgangspunktet hadde vi håpet at vi kunne sitte ved forhandlingsbordet. Det får vi ikke. Men vi har fått løfter fra begge sider om at vi skal få sitte så tett på som prosedyrene tillater. Det er vi veldig fornøyd med, sier Bakke-Jensen.

- Lukter EØS

I brevet fra May heter det blant annet:

«Vi burde prioritere hvordan vi håndterer rammeverket for regulering videre for å sørge for rettferdig og åpen handel, og hvordan vi løser konflikter».

EU-MANN: Tidligere leder for Europabevegelsen og Brussel-lobbyist Paal Frisvold mener Norge må ta tak.  Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
EU-MANN: Tidligere leder for Europabevegelsen og Brussel-lobbyist Paal Frisvold mener Norge må ta tak. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer

- Det betyr jo at de ønsker å være en del av de regulative mekanismene for å løse konflikter. Spør du meg, lukter det veldig EØS, sier Frisvold.

I Mays brev heter det blant annet:

«Oppgaven foran oss er av historisk betydning, men den bør ikke være for stor for oss. Institusjonene og lederne i EU har tross alt lyktes i å føre sammen et kontinent herjet av krig til en union med fredelige nasjoner, og støttet utviklingen av diktaturer som er blitt demokratier»-

- Hun sammenlikner den fighten vi skal ta nå med de store fredsprosessene på kontinentet. Det er ganske oppsiktsvekkende, og viser at det handler om sikkerhet og global makt for kontinentet.

Både Eriksen og Frisvold peker på at EU er eksperter på å forhandle, og begge tror EU og Storbritannia vil nærme seg hverandre.

Frisvold og GK Brussel går nå i gang med en rapport for å kartlegge britisk utmelding.

- Svensk og dansk næringsliv har gjort det, mens vi glimrer med vårt fravær. Jeg skulle gjerne sett at regjeringen var mer offensiv og la fram konkrete ønsker for forhandlingene, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media