Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storbritannia: Halvparten kan være smittet

Ekspertgruppe ved universitet tror britene kan være på vei mot «flokkimmunitet».

TILTAK: Det var uvanlig få mennesker ved Piccadilly Circus i London tirsdag kveld, et døgn etter at statsminister Boris Johnson annonserte de nye, strenge tiltakene. Foto: NTB scanpix
TILTAK: Det var uvanlig få mennesker ved Piccadilly Circus i London tirsdag kveld, et døgn etter at statsminister Boris Johnson annonserte de nye, strenge tiltakene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mandag innførte Storbritannias statsminister Boris Johnson strenge tiltak for å bekjempe coronaviruset.

Han ba folk holde seg hjemme, og forbød samlinger med mer enn to personer. Samtidig ble butikker med ikke-nødvendige varer stengt.

De nye strenge tiltakene skal gjelde i tre uker, og har likheter med dem som for lengst er innført i Frankrike, Spania og Italia.

Flokkimmunitet

Fram til mandag hadde britiske myndigheter fått kritikk for å ha vært for løsslupne i sine tiltaket mot viruset

NÅ: Siste nytt om coronakrisa. Vis mer

Lørdag ble for eksempel 1,5 millioner mennesker i risikogruppen bedt om å selvisolere seg i opptil tre måneder for å unngå viruset.

De britiske myndighetene hadde det som blir beskrevet som en uoffisiell flokkimmunitetsstrategi.

- Å prøve å begrense toppen, gjøre toppen bredere og ikke undertrykke det fullstendig. Også fordi den store majoriteten får en mild sykdom, for å bygge opp en slags flokkimmunitet, sånn at flere personer er immune mot sykdommen, samtidig som vi beskytter de som sårbare, sa regjeringens vitenskapelige sjefrådgiver, Patrick Vallance til BBC 13. mars, da han skulle forklare tankegangen bak Storbritannias tilnærming til coronaviruset.

Boris Johnson: - Bli hjemme! Vis mer

- Halvparten kan være smittet

Og nå antyder en ny forskningsrapport fra universitetet i Oxford at regjeringen, kanskje uten at de var klar over det selv, kan ha oppnådd noe som kan minne om flokkimmunitet, skriver Financial Times.

For forskerne anslår at så mange som halvparten av den britiske befolkningen kan være smittet allerede.

Det er universitetets gruppe for evolusjonær økologi og smittsomme sykdommer som har bygget en modell, som indikerer at coronaviruset nådde Storbritannia seinest i midten av januar, og at den, som mange andre smitteutbrudd, spredte seg usynlig i mer enn en måned før det første smittetilfellet offisielt ble registrert i slutten av februar.

- Vi må øyeblikkelig starte serologiske undersøkelser - antistofftesting - i stor skala, for å vurdere hvilket stadium av epidemien vi er i nå, sier Sunetra Gupta, professor i teoretisk epidemiologi ved universitetet.

Forskningsrapporten bygger på det forskerne mener er de mest sannsynlige antakelsene om virusets oppførsel.

Financial Times påpeker at dersom nye undersøkelser skulle bygge opp under antakelsene til forskerne fra Oxford, så ville det bety at landet allerede har en ganske stor andel flokkimmunitet, og at de strenge tiltakene som er satt i verk kan fjernes raskere enn myndighetene har indikert.

Strenge tiltak

Skulle antakelsene til forskerne bli bekreftet vil det også si at under en av tusen av dem som bli smittet blir så syke at de må legges inn på sykehus.

Oxford-rapporten presenterer et helt annet syn på epidemiens utvikling, enn det som kommer fra Imperial College London, som har hatt stor innflytelse på regjeringens coronapolitikk.

Mandag ble altså strenge tiltak omsider innført også i Storbritannia. Det ble altså forbudt ansamlinger med flere enn to personer, butikker med ikke-nødvendige varer, skoler, barer og restauranter er stengt.

Innbyggerne i landet har fått beskjed om å holde seg, men det er tillatt å dra ut for å handle nødvendige varer.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Det er også lovlig med nødvendige reiser til arbeidsplasser og én utendørs treningsøkt per dag.

Så langt har 423 personer mistet livet som følge av coronaviruset i Storbritannia. 8164 har fått påvist viruset.

Helsemyndighetene har testet over 90 000 mennesker, opplyste de tirsdag.

Hele Norges coronakart