- PROBLEMATISK: Donald Trump kommenterte i ettermiddag lekkasjene som skal ha kommet fra amerikansk hold i forbindelse med Manchester-angrepet.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- PROBLEMATISK: Donald Trump kommenterte i ettermiddag lekkasjene som skal ha kommet fra amerikansk hold i forbindelse med Manchester-angrepet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Storbritannia har sett seg lei USAs lekkasjer: - Vi tåler ikke mer

Trump sier han skal komme til bunns i saken og ber om granskning. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannia kommer ikke lenger til å dele informasjon fra etterforskningen av Manchester-angrepet med USA, skriver nyhetsbyrået AP.

Politiet har de siste dagene gjennomsøkt boliger på flere adresser både i Manchester by og i området rundt. AP har vært i kontakt med en britisk tjenesteperson som sier at de ikke kommer til å dele funn med kollegaene i USA, på grunn av lekkasjer.

- Ting har blitt satt i fare på grunn av lekkasjene og vi kan ikke tåle mer av det, så vi har tatt en midlertidig beslutning om å sette en grense, sier Manchester-ordfører Andy Burnham til CNN.

Tidligere i dag sa statsminister Theresa May at hun vil ta opp temaet med Donald Trump under det pågående NATO-toppmøtet i Brussel.

- Jeg kommer til å gjøre det klart overfor Trump at etterretningsinformasjon som deles mellom etterretningstjenestene er nødt til å holdes trygg.

Donald Trump ankom i ettermiddag NATO-toppmøtet i Brussel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Donald Trump ankom i ettermiddag NATO-toppmøtet i Brussel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Trump: «ekstremt problematisk»

Donald Trump kom med en skriftlig uttalelse om situasjonen i ettermiddag. Der lovet han at han ville komme til bunns i saken.

Ifølge AP ber presidenten det amerikanske justisdepartementet om en granskning av etterretningslekkasjene.

«Hvis det viser seg å være passende, vil den skyldige tiltales i henhold til amerikansk lov», skal det stå i uttalelsen.

Trump omtaler lekkasjene som «ekstremt problematisk» og sier at de utgjør en trussel mot nasjonens sikkerhet.

KAOS: Her flykter publikum i panikk, etter ett eller flere kraftige smell under konsert i Manchester. Et titalls personer er drept og flere skadd etter en alvorlig hendelse under en Ariana Grande-konsert i Manchester Arena seint mandag kveld. Video: CNN / Joe Aaron Gregory Vis mer

Tar det opp på Nato-toppmøtet

Det var ikke-navngitte amerikanske tjenestemenn som først bekreftet identiteten på den antatte gjerningsmannen, Salman Abedi (22), overfor amerikanske CBS News. I tillegg har det kommer informasjon fra amerikansk side om at Abedi skal ha kommet til Manchester med toget fra London samme dag.

KONGELIG BESØK: Dronning Elisabeth besøkte i dag skadde ved barnesykehuset i Manchester, etter angrepet tirsdag. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

I går publiserte New York Times lekkede bilder av bevismateriale fra etterforskningen. Avisa skrev ikke noe om hvor bildene kom fra, men skrev at de ble tatt på åstedet av britisk politi.

Allerede før bildene kom ut var den britiske innenriksministeren Amber Rudd svært misfornøyd med lekkasjene.

- Britisk politi har gjort det veldig klart at de ønsker å kontrollere informasjonsflyten slik at de kan beskytte operasjonell integritet og et overraskelsesmoment. Så det er irriterende hvis det blir lekket fra andre kilder og vi har vært veldig klare med vennene våre om at det ikke bør skje igjen, uttalte Rudd til BBCs radioprogram «Today» i går.

I kveld har det også kommet nye lekkasjer: En amerikansk tjenesteperson sier til CNN at den antatte gjerningsmannen Salman Abedi sannsynligvis fikk trening av IS under reiser til Syria i månedene før angrepet.

CNN skriver at denne informasjonen framkommer av etterforskningen.

Minst 22 drept

Minst 22 personer mistet livet og 59 ble skadd som følge av selvmordsangrepet på Manchester Arena mandag kveld.

Totalt åtte personer er pågrepet i forbindelse med saken. Også den antatte gjerningsmannens lillebror og far skal være anholdt i Libya.

Salman Abedi (22) ble født i Manchester nyttårsaften 1994. Begge foreldrene kommer opprinnelig fra Libya, men flyktet til London i 1993.

AP skriver at 22-åringen skal ha ringt til moren sin og sagt «tilgi meg» bare timer før angepet. Informasjonen kommer fra talsmann for en libysk sikkerhetsstyrke, Ahmed bin Salem.