BREXIT: Storbritannia har startet prosessen for utmelding av EU, erklærer statsminister Theresa May. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BREXIT: Storbritannia har startet prosessen for utmelding av EU, erklærer statsminister Theresa May. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

BREXIT

Storbritannia har startet den formelle prosessen for utmelding av EU

Det bekrefter EUs president. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs president Donald Tusk har mottatt brevet fra statsminister Theresa May der Storbritannia formelt erklærer at landet har til intensjon å forlate EU.

Nyhetsbyrået AP skriver at Storbritannia fortsatt kommer til å være medlem av EU mens forhandlingene pågår, men at dagens brev er et historisk og sannsynligvis irreversibelt skritt.

Tusk mottok et seks sider lange brev der bekjentgjør Storbritannia formelt sin intensjon om å forlate EU, i tråd med prosedyren som er beskrevet i EU-traktatens artikkel 50.

– Det er ingen grunn til å late som om dette er en gledens dag, verken i Brussel eller i London, sa Tusk.

– Det er ingenting å vinne i denne prosessen. I bunn og grunn handler det nå om å begrense skaden, sa han.

Høytidelig overrekkelse

- Den uvirkelige drømmen går i oppfyllelse. Nå er det ingen vei tilbake, twitret Nigel Farage, tidligere UKIP-leder og brexit-forkjemper, i forbindelse med dagens hendelse.

Parlamentet godkjente i midten av mars brexit-planen til statsminister Theresa May, som gjorde at hun kunne utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten og starte forhandlinger med EU.

Mays mål har vært at artikkel 50 skulle utløses innen slutten av mars, slik at den to år lange utmeldingsprosessen kunne starte.

Skottland blir?

I går ble det klart at Skottland vil gå inn for å avholde en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia, som et resultat av britenes utmelding av EU.

Førsteminister Nicola Sturgeon fikk i går støtte for ny folkeavstemning i landet, etter en avstemning i det skotske parlamentet. 69 medlemmer stemte for Sturegons forslag, mens 59 stemte mot.