HAR GÅTT LEI:  Statsminister David Cameron planlegger å sette hardt mot hardt mot Englands masete måker. Foto: Scanpix
HAR GÅTT LEI: Statsminister David Cameron planlegger å sette hardt mot hardt mot Englands masete måker. Foto: ScanpixVis mer

Storbritannia i krig med sine fredede måker etter hundedrap. Cameron: - Nok er nok

- Vi har et problem, sier Storbritannias statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): David Cameron ønsker å fjerne fredningen på Storbritannias måker.

Dette ble klart etter at den lille yorkshire-terrieren Roo ble drept i Cornwall, et distrikt som i lengre tid har blitt plaget av i overkant aggressive sjøfugler.

Roo er det andre hunden som har blitt drept av måker i Storbritannia de siste to ukene.

- Vi har et problem I mars satte den britiske regjeringen av 250 000 pund til en utredning på en løsning på måke-problemet - et prosjekt som senere har blitt skrinlagt grunnet lav prioritet.
Nå er Cameron tilbake på krigsstien, ifølge The Telegraph.

- Noe må bli gjort. Etter å ha lest i avisene om hvor aggressive måkene er for tiden, så er jeg ikke i tvil om at vi har et problem, sa statsministeren i et BBC-intervju fredag.

Ifølge Telegraph skal Camerons mål være å bedre kontrollen på måker i urbane strøk. Før han kan få til det må han komme seg rundt landets lover som har skjermet landets syv måkearter siden midten av 80-tallet.

En truet fugl Dette på grunn av en synkende artsbestand er seks av Storbritannias syv måkearter, der særlig den rødlistede gråmåken er regnet som en truet art.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er et veldig vanskelig tema hoppe inn i for en statsminister. Jeg har ikke noen øyeblikkelig svar på hva som skal gjøres, men jeg tror at vi trenger en stor samtale om framtida til måkene, sa Cameron i BBC-intervjuet.

I Camerons eget parti, The Conservatives, har det imidlertid ikke stått på forslagene til tiltak mot de bevingede angriperne.

- Vi kunne ha sterilisert dem. For øyeblikket er dette ulovlig, men nå er det på tide at vi endrer på det, sier folkevalgt for St Austell and Newquay, Steve Double, ifølge The Telegraph.

Lokal kampanje mot måkene Han og andre måkemotstandere har trolig lokalbefolkningen i ryggen.

I forrige måned ble en underskriftskampanje med over hundre underskrifter for å knuse måkeegg lagt fram i den lille byen Devize.

- Først så jeg på det som en vits, men problemet har blitt gradvis større under hele perioden som jeg har vært folkevalgt, skal lokalpolitikeren Laura Mayes ha sagt om kampanjen.

Fikk beskjed om å bruke rottegift mot måkeunger Storbritannia er ikke alene om å ha måker på agendaen.

 SINNA:  Storbritannias måker har blitt et hett politisk tema etter flere års økende aggressivitet. Her er en av dem i den lille byen Porthleven. Foto: Scanpix
SINNA: Storbritannias måker har blitt et hett politisk tema etter flere års økende aggressivitet. Her er en av dem i den lille byen Porthleven. Foto: Scanpix Vis mer

Der en mann i Finnsnes tok seg opp på taket til en Shell-stasjon for å knuse egg for få dager siden, fikk Åshild Beate Olsen i Grimstad råd av sine Facebook venner om å bruke rottegift og rødsprit mot noen måkeunger som hadde slått seg ned på verandaen hennes.

Dette fikk både hun og NOAHs-leder Siri Martinsen til å reagere.

- Utbredt forakt for måker - Det er en utbredt forakt for måker i Norge. Nå må nordmenn skjerpe seg, sier Siri Martinsen til Dagbladet.

Hun mener media har en del av skylda.

- Dessverre driver en del redaksjoner sensasjonsjournalistikk som stigmatiserer disse dyrene. Man beskriver dem som frekke, mannevonde og farlige. Det stimulerer til ytterligere hets fra publikum, og oppfordrer til slike handlinger.

 SKYTER MOT MÅKENE:  Lokalbefolkningen i Cornwall har tatt tak for å bli kvitt måkene i sitt nærmiljø. Her skyter Alex Hayton med bedriftsinnkjøpte vannpistoler mot en flygende plage utenfor kaféen Nauti But Ice. Foto: Scanpix
SKYTER MOT MÅKENE: Lokalbefolkningen i Cornwall har tatt tak for å bli kvitt måkene i sitt nærmiljø. Her skyter Alex Hayton med bedriftsinnkjøpte vannpistoler mot en flygende plage utenfor kaféen Nauti But Ice. Foto: Scanpix Vis mer