Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storbritannia innfører sukkerskatt på brus

Pengene går til skoleidretten.

NOEN AV DISSE SKATTELEGGES: Lettbrus vil slippe unna avgiften i Storbritannia, mens den sukkerholdige varianten vil stige i pris. Foto: NTB Scanpix
NOEN AV DISSE SKATTELEGGES: Lettbrus vil slippe unna avgiften i Storbritannia, mens den sukkerholdige varianten vil stige i pris. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag meldte den britiske finansministeren George Osborne at det blir skatt på mineralvann i Storbritannia. Det melder The Independent.

De regner med å få inn 6,2 milliarder norske kroner på den nye skatten. Pengene skal brukes til å styrke skoleidretten.

Osborne fortalte at britiske femåringer i dag spiser sin egen vekt i sukker i løpet av et år og at eksperter spår at halvparten av menn og 70 prosent av kvinner vil bli overvektige i løpet av en generasjon.

- Når jeg ser tilbake på tiden denne regjeringen og jobben jeg har gjort, har jeg ikke tenkt å si til mine barns generasjon «Beklager. Vi visste sukkerholdig drikke var et problem. Vi visste at det førte til sykdom. Men vi unngikk vanskelige avgjørelser, og vi gjorde ingenting», sier han ifølge The Independent.

Produsenter av brus vil bli skattelagt etter hvor mye sukkerholdig brus de produserer eller importerer. Det vil være to innslagspunkter. En for brus som inneholder mer enn fem gram per 100ml og en for dem med mer enn åtte gram sukker per 100ml.

Skatten innføres om to år, slik at selskapene kan få tid til å eventuelt endre sukkerinnholdet i brusen de selger.

Små produsenter, juice og melkeholdig drikke holdes utenfor, ifølge The Independent.

Her hjemme foreslo MDG i sitt alternative budsjett for 2013 å doble prisen på sukkerholdig brus.

Hele Norges coronakart