Storbritannia invaderte Spania

De lokale fiskerne gjorde store øyne søndag da tungt bevæpnede marinesoldater stormet i land på stranda, mens fallskjermjegerne dalte ned i bakgrunnen. De var vitner til at Storbritannia invaderte Spania - ved en feil!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokalbefolkningen i den fredelige byen La Linea trodde ikke sine egne øyne da de 20 kommandosoldatene stormet ut av et marinefortøy og inn på stranda deres. Soldatene hadde fullt krigsutstyr, blant annet bombekastere og SA 80-maskinpistoler. Den spanske TV-stasjonen Telecinco filmet de kampklare britene som egentlig skulle ha øvelse på Gibraltar.

Etter om lag fem minutter tok to lokale politimenn og noen fiskere mot til seg og gikk bort til marinesoldatene, som da var travelt opptatt med å grave seg ned på stranda. Soldatene ble gjort oppmerksomme på at Gibraltar faktisk lå litt lenger ned langs kysten.

Ingen skade

Ifølge øyenvitner var det en gjeng flaue og rødmende soldater som løp tilbake til landgangsfartøyet sitt, og forsvant raskt.

Den lokale politimannen David Ira i La Linea sier at det er en feil ingen kan klandres for.

- Det er vanskelig å vite akkurat hvor du er langs den dårlig oppmerkede kysten.

I bakgrunnen på TV-bildene skimtes fallskjermsoldater som daler gjennom lufta. De landet imidlertid på riktig sted.

Spanias utenriksdepartement har tonet ned episoden, og sier at det var en feil som ikke har gjort noe skade, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Prøvde ikke å ta Spania

Britiske forsvarstopper var raskt ute og beklagde invasjonen. En talsmann for forsvarsdepartementet kaller episoden for «beklagelig og flau».

- To landgangsfartøyer fra skipet HMS Ocean kom seg inn i spansk farvann ved en feil. På grunn av det dårlige været i området, gikk soldatene i det ene fartøyet i land på spansk territorium.

- Rundt 20 marinesoldater var på land i fem minutter. Da feilen ble oppdaget trakk alle seg tilbake. Vi er svært flaue, feilen er beklagelig og vi har lært ei lekse, sier talsmannen.

- Vi prøvde ikke å ta Spania, og har heller ingen planer om å gjøre det.

PS! HMS Ocean er nå på vei for å hjelpe til med militære operasjoner i Afghanistan. Hvis de finner fram...

MED HALEN MELLOM BEINA: Soldatene forsvant raskt da noen fortalte dem at de hadde bommet en smule på sitt egentlige mål
BOMMET LITT: En politimann patruljerer kysten ved La Linea de la Concepcion i Sør-Spania. I bakgrunnen ser du Gibraltar.
GIKK FEIL: Her er soldatene på vei tilbake til landgangsfartøyet sitt. Litt flaue, og altfor klar over at de har gjort en ganske stor feil.