- Storbritannia kan bli i Afghanistan i 40 år

Sjefen for Storbritannias væpnede styrker har lite håp om rask bedring.

KOMMET FOR Å BLI:  Britiske soldater venter på at et helikopter skal frakte dem til den urolige Helmand-provinsen sør i Afghanistan. Den påtroppende sjefen for den britiske generalstaben tror engasjementet i landet kan vare i opptil 40 år. Foto: REUTERS / Omar Sobhani / SCANPIX
KOMMET FOR Å BLI: Britiske soldater venter på at et helikopter skal frakte dem til den urolige Helmand-provinsen sør i Afghanistan. Den påtroppende sjefen for den britiske generalstaben tror engasjementet i landet kan vare i opptil 40 år. Foto: REUTERS / Omar Sobhani / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske soldater kan komme til å bli værende i Afghanistan i 40 år, sier den nye sjefen for Storbritannias væpnede styrker.

General David Richards blir ny leder av den britiske generalstaben 28. august. Han har ikke gode nyheter til flertallet i den britiske befolkningen, som vil trekke styrkene ut av Afghanistan.


- Hærens rolle vil bli annerledes, men prosessen kan komme til å ta 30 til 40 år, sier Richards i et intervju med The Times.


Han påpeker at de 9.000 soldatene Storbritannia i dag har i Afghanistan bare vil bli værende i en «mellomperiode», men gjør det klart at det ikke er noen mulighet for at NATO kommer til å trekke seg ut.


- Jeg er sikker på at Storbritannia kommer til å spille en rolle i Afghanistan på en eller annen måte - utvikling, styre, sikkerhet - de neste 30 til 40 årene.


Nye soldater drept

Tre britiske og fem amerikanske soldater ble fredag drept i Afghanistan. I en meningsmåling publisert i The Independent 28. juli sa 52 prosent av de spurte at de ønsker å trekke ut de britiske styrkene. 58 prosent svarte at de ikke tror det er mulig å vinne krigen.

NATOs nye generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ba fredag om flere soldater til Afghanistan.


I øyeblikket er det rundt 100.000 vestlige soldater i landet.


- Bekjemper Taliban

General Richards setter, som mange andre vestlige militærledere, søkelyset på å trene opp den afghanske hæren.


- Akkurat som i Irak er det vår vei ut militært. Men det må gjøres klart overfor det afghanske folket og våre fiender at det ikke betyr at vi forlater regionen. Vi har gjort den feilen en gang før. Våre motstandere satser på at vi skal gjenta den, og vi må vise at de tar feil, sier Richards, som mener at krigen mot Taliban går rett vei.


- Vi kan bekjempe dem og vi er i ferd med å gjøre det.


- Dødfødt tanke

De konservatives skyggeforsvarsminister, Liam Fox, mener at et engasjement i 30 til 40 år er uakseptabelt.

- Enhver tanke om å opprettholde det militære engasjementet i så lang tid er dødfødt. Det innebærer en total revurdering av sikkerhets- og utenrikspolitikken vår, sier Fox.


Krigføringen i Afghanistan har allerede kostet britiske skattebetalere 5 milliarder pund, drøye 50 milliarder kroner.


(NTB)