Storbritannia kaster Nord-Irlandstyre

Statsminister Tony Blairs politiske edderkopp, Peter Mandelson, råkjører mot en eventuell fred i Nord-Irland. Mandelson er strategen som suspenderer nord-irsk selvstyre, og gjennoppretter styring direkte fra Westminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en alvorlig avgjørelse statsminister Tony Blair, minister for Nord-Irland Peter Mandelson og resten av den britiske regjeringen tar. Spillet om freden er tøft, og nå setter Tony Blair hardt mot hardt.

Beholde våpenlagre

Tony Blair og Irlands statsminster Bertie Ahern har jobbet utrettelig for fredsprosessen - sammen. De har oppnådd resultater, og fått fredsprosessen på skinner.

De stridende partene ønsker fred, men på sine egne premisser. De vil ikke vike på to viktige områder: Unionistene krever full seier og null våpen, katolikkene krever fullt politisk samarbeid og tryggheten i å beholde de gamle våpnene.

Katolikkene i Nord-Irland er splittet i synet på avvæpning. De mest ytterliggående respekterer ikke den politiske tvekampen mot fred, de vil ha de gamle våpnene og de gamle bombene liggende på hemmelige lagre, som en personlig garanti for at freden blir som forventet.

Samtidig krever unionistene at alle våpen skal innleveres, og at dette er en forutsetning for at fredsavtalen og det politiske fredsarbeidet skal fortsette.

Mandelson - slu rotekopp

Den forholdsvis nye ministeren for Nord-Irland, Peter Mandelson, blir kalt edderkoppen i britisk politikk.

Han er slu, har et enormt kontaktnett og er tøff. Han er også omstridt, og måtte gå fra en annen ministerpost på grunn av privatøkonomisk rot.

Høyt spill

Nå gambler Mandelson høyt. Han fører igjen makta tilbake til London og Westminister, noe som helt sikkert vil få IRA og andre voldelige segmenter i Nord-Irland til å se rødt. Spørsmålet er om denne taktiske manøveren får IRA til å løpe til oppsamlingsstasjonene med sine våpen og bomber?

Tony Blair gir aldri opp fredsprosessen i Nord-Irland. Men nå er tida kommet for handling. Ingen våpen, ingen innflytelse! Er Blair og Mandelsons taktiske motto.

Spørsmålet er om denne tøffe manøveren igjen får bombene til å bli armert i Belfast, Derry, Portadown!