Storbritannia og Iran i direkte samtaler

Storbritannia er i direkte kontakt med Iran om å få løslatt de 15 britiske soldatene og sjøfolkene, sier forsvarsminister Des Browne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia er i direkte kontakt med Iran om å få løslatt de 15 britiske soldatene og sjøfolkene, sier forsvarsminister Des Browne. 

- Vi ønsker å få denne saken løst så fort som mulig gjennom diplomatiske kanaler, og vi snur alle steiner for å få det til, sa Browne til BBC søndag.

Forsvarsministeren vil ikke oppgi noen detaljer, men sier at Storbritannia «er i direkte tosidig kommunikasjon med iranerne».  De siste dagene har Iran avfeid alt internasjonalt press og i stedet sendt ballen over til Storbritannia.

- Stille diplomati

Ifølge britiske aviser vurderer Storbritannia et slags kompromiss med Iran for å sikre løslatelse av de 15 soldatene.

– Den ansvarlige handlemåten framover er å fortsette det ofte uglamorøse, men viktige og stille diplomatiske arbeidet for å få våre soldater hjem, sier samferdselsminister Douglas Alexander til BBC.

Det er ikke snakk om noen innrømmelse og beklagelse av at britene angivelig skulle ha vært i iransk farvann, slik Iran krever.

Men den britiske regjeringen vurderer å sende en høytstående marineoffiser til Teheran med en forsikring om at britiske styrker aldri med vitende og vilje vil gå inn i iransk farvann uten tillatelse, ifølge Sunday Telegraph og The Independent.

DEMONSTRERTE: «Utvis den britiske ambassadøren!» står det på plakaten som en kvinnelig demonstrant viser fram under demonstrasjonen foran den britiske ambassaden i Teheran. Foto: Morteza Nikoubazl  / Reuters
DEMONSTRERTE: «Utvis den britiske ambassadøren!» står det på plakaten som en kvinnelig demonstrant viser fram under demonstrasjonen foran den britiske ambassaden i Teheran. Foto: Morteza Nikoubazl / Reuters Vis mer

«Død over dere!»

Søndag ble den britiske ambassaden i Teheran angrepet av rasende antivestlige iranere. Ingen skal ha blitt skadd da folkemengden kastet stein og bensinbomber mot ambassaden. Ifølge britisk UD ble heller ingenting ødelagt.

«Briter, briter, død over dere!» ropte demonstrantene, hvorav flere skal ha tilhørt den radikale, frivillige Basij-militsen. Et stort antall politifolk og opprørspoliti er utplassert foran ambassaden, og demonstrantene ble etter hvert drevet tilbake.

Tjener de radikale

Det var søndag ni dager siden de 15 britene ble arrestert av den iranske revolusjonsgarden i omstridt farvann mellom Iran og Irak. Iran sier de befant seg i iransk farvann, britene holder fast på at de var i Irak.

Eksperter mener at det er de mest ytterliggående kreftene i Iran som tjener på krisen. Striden med Storbritannia er nå i ferd med å bli et spørsmål om nasjonal stolthet.

- De ytterliggående vil gjøre mest mulig ut av dette. De kan nå si at de hadde rett da de sa at disse landene leter etter ethvert påskudd for å sette press på Iran. Det er blitt vanskeligere for moderate og pragmatikere å finne løsninger, mener en iransk analytiker som ønsker å være anonym.

Splittet?

Andre påpeker at den politiske eliten i Iran ser ut til å være splittet i synet på håndteringen av krisen.

Vanligvis er det ayatolla Ali Khamenei som bestemmer den politiske linjen, basert på mest mulig konsensus i de ulike fraksjonene, men han har ennå ikke uttalt seg om saken.  Det kan skyldes at han har mottatt blandede signaler.

Mens president Mahmoud Ahmadinejad har beskyldt britene for å oppføre seg ulovlig og ulogisk, fremstår utenriksdepartementet som opptrer mer forsonlig. Pragmatikerne har ennå ikke gitt lyd fra seg.

Krisen kan også være en nyttig avledningsmanøver for Ahmadinejad, som på hjemmebane møter kritikk for sin økonomiske politikk og for å ha skapt problemer for landets atomprogram etter å ha kommer med voldsomme utfall mot Israel. 

(NTB-Reuters-AP)

DIALOG: Storbritannias forsvarsminister, Des Browne, bekrefter at de er i kontakt med Iranske myndigheter om løslatelse av soldatene.