Storbritannia og Irland enige

Storbritannia og Irland er enige om det avgjørende spørsmålet om nord-sør-forbindelser mellom Irland og Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to regjeringene som forsøker å utarbeide en fredsavtale for Nord-Irland, la i dag fram et fellesdokument for den tidligere amerikanske senatoren George Mitchell, som leder fredssamtalene.

Dokumentet skisserer planer for sterke fellesorganer der ministre fra de to delene av øya skal møtes og ha selvstendig ansvar for områder som turisme, landbruk og transport.

Men de to regjeringenes forslag vil møte kraftig motstand fra de protestantiske unionist-lederne i Nord-Irland, som vil opprettholde britisk styre og er sterkt imot å gi den irske regjeringen noen innflytelse over Nord-Irland.

Unionistene har krevd at eventuelle fellesirske organer skal underlegges et framtidig nordirsk parlament. Det fikk de ikke medhold i.

Et annet viktig stridstema er hvordan et Belfast-parlament skal bygges opp. De katolske nasjonalistene vil ha et maktfordelingssystem for å motvirke det protestantiske flertallet.

(NTB)

SNART FRED? Sinn Fein-lederne Martin McGuinness og Gerry Adams ankommer Stormont-slottet i Belfast for å fortsette drøftingene om en fredsavtale for Nord-Irland.