Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storbritannia rammes av ny askesky

- Bare et tidsspørsmål før det er Norges tur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter en rolig periode sprøyte Eyjafjallajökull igjen aske ut i atmosfæren. Asken vil trolig ramme Storbritannia i løpet av dagen.

- Ut fra de siste beregningene er asken nå på vei sørøstover. Utover dagen vil den bli et problem for Skottland og Irland. Asken er allerede i deres havområder, men vil bevege seg innover land, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Luftrommet rammes
Askeskyen er så tett at den trolig vil skape problemer for flytrafikken.

- Det ser ut til å være nok aske til at det gir restriksjoner, bekrefter Mjelstad.

Ut fra Meteorologisk institutts beregninger vil den i løpet av kort tid ramme resten av Storbritannia.

-  Skottland og Irland er nok bare begynnelsen. De beregningene vi har tyder på at hele Storbritannia vil få askepartikler i luftrommet de nærmeste dagene, kanskje allerede fra natt til i morgen, sier Mjelstad.

Norge slipper asken i denne omgang. Det samme gjør resten av Europa. Men Mjelstad er klar på at asken også vil skape problemer for Norge igjen.

- Så lenge vulkanen holder på slik som den gjør så er det bare et tidsspørsmål før den kommer til Norge. Dersom vinden snur i mer vestlig retning kommer den hit, sier han.

Går høyt i atmosfæren
Selv om utbruddet ikke er så sterkt som det var i begynnelsen har Eyjafjallajökull de siste dagene igjen begynt å sprøyte ut aske.
Asken går også høyere opp i atmosfæren enn på lenge.

Hvor lenge det vil vare er det foreløpig ingen som vet.

- Askesituasjonen i dag er omtrent som i går og lørdag. Asken når nå opp i cirka fire kilometers høyde, bekrefter Haraldur Erikssson ved Islands meteorologiske institutt, Vedurstofa Íslands, overfor Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!