Storbritannia sendte 17-åringer til Irak

15 britiske 17-åringer er blitt sendt til Irak siden 2003.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 2003 er 15 britiske 17-åringer blitt sendt til Irak for å kjempe, innrømmer forsvarsminister Adam Ingram. Opposisjonspolitikere kaller saken en skandale.

Selv om det i 2003 ble innørt prosedyrer som skulle hindre at barn ble sendt til Irak, har likevel ungdommer under 18 år blitt utsendt til krigen, skriver britiske Sky News.

Ifølge forsvarsminister Ingram var de fleste av 17-åringene bare en uke unna sin 18. fødselsdag da de ble sendt til Irak. Mange ble også sendt hjem igjen etter mindre enn en uke, hevder han. Fire av 17-åringene var jenter.

- Dessverre er ikke disse systemene helt feilfrie, innrømmer forsvarsministeren.

Talskvinne for partiet Liberaldemokratene Sarah Teather krever en unnskyldning fra statsminister Tony Blair.

- Dette er en utilgivelig tabbe fra regjeringen som avslører en sjokkerende inkompetanse, sier hun.

- Det finnes ingen mulighet for at så unge mennesker er mentalt eller følelsesmessig forberedt på å stå overfor et blodbad av det omfanget vi har sett i Irak, legger hun til.

I et brev til Underhuset har Ingram nå forsikret om at nye prosedyrer skal sikre at ingen under 18 år blir sendt til Irak.

KREVER UNNSKYLDNING: Rundt 7000 britiske soldater deltar i «Operasjon TELIC» i Irak. Det Liberaldemokratiske partiet krever nå at Tony Blair kommer med en unnskyldning etter at det ble kjent at Storbritannia har sendt 17-åringer i krigen. Foto: AP
KREVER UNNSKYLDNING: Rundt 7000 britiske soldater deltar i «Operasjon TELIC» i Irak. Det Liberaldemokratiske partiet krever nå at Tony Blair kommer med en unnskyldning etter at det ble kjent at Storbritannia har sendt 17-åringer i krigen. Foto: AP Vis mer

(NTB)