- Storbritannia stanser bruk av klasebomber

Storbritannia vil stanse bruken av såkalt «dumme klasebomber», som har drept og lemlestet tusenvis av sivile, skriver The Guardian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia vil stanse bruken av såkalt «dumme klasebomber», som har drept og lemlestet tusenvis av sivile, skriver The Guardian.

Forsvarsminister Des Browne kommer til å orientere Parlamentet om beslutningen tirsdag, ifølge avisa.

Browne skal ha bestemt at stansen i bruken av klasevåpnene skal skje med umiddelbar virkning. I et brev til utenriksminister Margaret Beckett og minister for internasjonal utvikling Hilary Benn skriver Browne at det ligger humanitære hensyn bak beslutningen.

I klasevåpenbrevet referer forsvarsministeren også til forsøkene på å vinne «hjerter og sinn» i Afghanistan.

En klasebombe består av en rekke mindre sprengladninger plassert inne i en beholder. Bomben kan enten slippes fra fly eller skytes ut i artillerigranater eller raketter. Småbombene spres over et stort område.

Mellom 5 og 20 prosent av småbombene eksploderer ikke. Disse blindgjengerne blir liggende på bakken som udetonerte miner og kan fortsette å drepe eller lemleste sivile i flere tiår etter en konflikt.

Det britiske forsvaret vil imidlertid fortsette å bruke såkalt «smarte» klasebomber, som ikke inneholder sprengladninger som blir liggende udetonert. Tjenestemenn i forsvaret hevder disse våpnene ikke utgjør en fare for sivile.

På en konferanse i Oslo i februar sluttet 46 land seg til et forslag om å få på plass en internasjonal avtale mot klasevåpen innen år 2008.

Arkivfoto: Scanpix
Arkivfoto: Scanpix Vis mer

Japan, Polen og Romania avviste å undertegne forslaget, mens viktige land som Israel og USA ikke deltok på konferansen.

(NTB)