Storbritannia tillater prøverørsbarn med tre foreldre

Som første land i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia blir det første landet i verden som åpner for prøverørsbefruktning med DNA fra tre foreldre. Det ble klart etter at også Overhuset godkjente forslaget i dag.

Etter over tre timers debatt var det klart for avstemning i Overhuset i det britiske Parlamentet. Den endte med flertall for å tillate prøverørsbefruktning med DNA fra én far og to mødre. Metoden skal hindre at barn blir født med alvorlige og arvelige genfeil. 

Forslaget ble godkjent av Underhuset i starten av februar. Statsminister David Cameron er blant dem som har sagt ja til metoden, som har vakt en intens etisk debatt blant britene. Motstandere hevder at ordningen vil være et første steg mot et samfunn med såkalte designerbarn, og flere sentrale kirkeledere har bedt om at forslaget blir forkastet.

Forslaget er fremmet for at barn skal unngå å bli smittet av sykdommer gjennom morens mitokondrielle DNA (mtDNA). Dårlig syn, diabetes og muskelsvinn er blant symptomene slike arvelige sykdommer kan føre til.

I tillegg til vanlig DNA fra en mor og en far åpner britene nå også for at det kan brukes litt friskt mtDNA fra en annen kvinne under prøverørsbefruktning. Barn som blir født ved hjelp av metoden, vil få 0,1 prosent av sitt DNA fra den andre kvinnen.
(NTB)