Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storbritannia tillot USA å overvåke briter fra 2007

Nye Snowden-dokumenter avslører.

NY AVSLØRING: Varsleren Edward Snowden. REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters Scanpix
NY AVSLØRING: Varsleren Edward Snowden. REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Nasjonalt sikkerhetsbyrå, NSA, som har lagret data fra mobiltelefoner og e-post adresser til vanlige briter, melder avisa The Guardian, og TV-kanalen Channel 4 News.

Bygger kontakt-kjeder
Britisk UD sier de ikke vil kommentere det de kaller spekulasjoner.

Amerikansk og britisk etterretning har samarbeidet nært i alle år etter 2. verdenskrig. Men før 2007 var det enighet om at man ikke kunne samle informasjon om «den andres innbyggere» uten eksplisitt tillatelse. Det betyr at før 2007 kunne ikke amerikansk etterretning på lovlig vis beholde data om britiske borgere.

Men ifølge dokumentene fra varsleren Eduard Snowden så fikk NSA i 2007 anledning til å samle informasjon fra telefoner og e-post adresser for å kunne analysere dem for å etablere det som kalles «kontakt-kjeder». Det betyr at de leter etter forbindelser mellom telefonnumre og e-post adresser.

Som i dokumentene fra NSA som Dagbladet la fram tidligere i uka dreier det seg ikke om direkte avlytting av samtaler eller lesing av e-poster, men om metadata, altså registrering av aktivitet.

Dokumentene skal også inneholde et memorandum fra 2005 som åpnet for muligheten til at USA kunne overvåke britiske borgere uten eksplisitt britisk tillatelse hvis det ble vurdert slik at dette var i USAs interesse.

Det var som en reaksjon på terroren mot USA i 2001 de fleste land i Europa åpnet for mer overvåking av egne borgere. EUs datalagringsdirektiv, som åpner for mer overvåking, ble innført i 2006.

UD bekrefter ikke
Reaksjonen på avsløringene fra britisk UD verken bekrefter eller benekter at et slikt etterretningssamarbeid finner sted. Britisk UD kommenterer ikke den konkrete saken, men finner likevel grunn til å slå fast dette:

- Hvis du er terrorist, en alvorlig kriminell, en som sprer slik aktivitet, et mål for utenlandsetterretningen, eller hvis dine aktiviteter er en virkelig trussel til nasjonal eller økonomisk sikkerhet i Storbritannia, er det mulig at din kommunikasjon vil bli overvåket, heter det i en uttalelse.

På den annen side forsikrer britisk UD:

- Hvis du ikke er, og du ikke er i kontakt med et slikt menneske, vil du ikke bli (overvåket). Det er sant enten du er britisk, hvis du er utlending, og uansett hvor du er i verden, heter det i uttalelsen fra britisk UD.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media