Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storbritannia ut mot USA etter lekkasjer: - Dette bør ikke skje igjen

Innenriksminister Amber Rudd kaller situasjonen for irriterende. 

LEKKET: Identiteten på mannen som britisk politi mistenker står bak selvmordsangrepet i Manchester, ble lekket av amerikanske kilder. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet / AP / NTB Scanpix
LEKKET: Identiteten på mannen som britisk politi mistenker står bak selvmordsangrepet i Manchester, ble lekket av amerikanske kilder. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter selvmordsangrepet på Manchester Arena mandag kveld, har informasjon ved flere anledninger blitt offentliggjort før politiet selv har vært ute og bekreftet at det stemmer.

Identiteten på den mistenkte gjerningsmannen, Salman Abedi (22), ble blant annet bekreftet av ikke-navngitte amerikanske etterretningskilder før britisk politi like etter meldte om en pressekonferanse der de bekreftet at Abedi var den mistenkte.

Amerikanske CBS og NBC News publiserte dermed navnet til den antatte selvmordsbomberen timer før andre medier kunne gå ut med det samme.

Det var også amerikanske tjenestemenn som sto bak informasjonen om at Abedi skal ha tatt tog fra London til Manchester like før angrepet.

KAOS: Her flykter publikum i panikk, etter ett eller flere kraftige smell under konsert i Manchester. Et titalls personer er drept og flere skadd etter en alvorlig hendelse under en Ariana Grande-konsert i Manchester Arena seint mandag kveld. Video: CNN / Joe Aaron Gregory Vis mer

- Irriterende

I dag tidlig langet den britiske innenriksministeren Amber Rudd ut mot de amerikanske lekkasjene.

- Britisk politi har gjort det veldig klart at de ønsker å kontrollere informasjonsflyten slik at de kan beskytte operasjonell integritet og et overraskelsesmoment. Så det er irriterende hvis det blir lekket fra andre kilder og vi har vært veldig klare med vennene våre om at det ikke bør skje igjen, uttalte Rudd til BBCs radioprogram «Today» i dag.

På spørsmål om hvorvidt lekkasjene hadde ødelagt for etterforskningen svarte innenriksministeren at det vil være å trekke det vel langt.

Publiserte lekkede bilder

Etter at de krasse kommentarene fra Rudd hadde sett dagens lys, publiserte New York Times i kveld bilder av det som skal være bevismateriale i saken.

Avisa har ikke skrevet hvem som har lekket bildene til dem, men opplyser at «selvmordsbomberen som sto bak terrorangrepet i Manchester ser ut til å ha båret på kraftige eksplosiver i en lett metallboks som enten ble oppbevart i en svart vest eller i en blå Karrimor-sekk, og han skal ha holdt en liten detonator i sin venstre hånd, ifølge etterforskningsinformasjon utarbeidet av britiske myndigheter». Videre følger bilder av den blå Karrimor-sekken, det som kan være en detonator, muttere og skruer som skal ha blitt brukt som splinter, samt et batteri på tolv volt som kan ha vært strømkilden.

Bildene omtales som «politibilder».

Den britiske tabloidavisa Daily Mail er blant mediene som i ettertid har publisert bildene New York Times har fått tak i. Avisa skriver at «publiseringen av bildene kommer til å gjøre innenriksminister Amber Rudd rasende».

Sky News påpeker samme, og skriver at bildene «kan være enda et eksempel på etterretningsinformasjon som blir lekket til amerikanske medier».

Fem pågrepet

Minst 22 personer ble drept og 59 skadd i selvmordsangrepet som fant sted like etter Ariana Grandes konsert på Manchester Arena mandag kveld. Totalt fem personer er pågrepet av britisk politi i forbindelse med hendelsen, blant dem er Salman Abedis 23 år gamle storebror.

I tillegg skal Salman Abedis lillebror og far være anholdt i Libya. Ifølge libyske kilder skal broren være knyttet til terrorgruppa IS og ha planlagt et terrorangrep i hovedstaden Tripoli. Disse opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder.

I går tok IS på seg ansvaret for angrepet. Heller ikke dette er bekreftet fra annet hold.

Hele Norges coronakart