Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Storbritannia vil aldri bli det samme igjen

På tross av nei-seieren vil skottenes uavhengighetskamp endre Storbritannia for alltid.

JA-TAP: Stemingen fra på George-plassen i Glasgow gikk fra jubel til tårer da resultatet av folkeavstemningen i Skottland ble kjent. Kirtyn Brown (20) og Rachel Fraser (20) mener England har "utnyttet Skottland for lenge". Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
JA-TAP: Stemingen fra på George-plassen i Glasgow gikk fra jubel til tårer da resultatet av folkeavstemningen i Skottland ble kjent. Kirtyn Brown (20) og Rachel Fraser (20) mener England har "utnyttet Skottland for lenge". Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GLASGOW (Dagbladet): Skottene har sagt nei til uavhengighet. Nei-sida, som ønsket å fortsette som før, vant med 55 mot 45 prosent.

Men skottene kan vente seg økt selvstyre.

Da ja-sida, som har kjempet for uavhengighet, for første gang var foran på en meningsmåling gikk Gordon Brown, skotte og tidligere statsminister, ut og lovet økt selvstyre. David Cameron, den sittende statsministeren, visestatsminister Nick Clegg og Labour-leder Ed Miliband fulgte senere opp med en konkretisering av løftene på forsida av tabloidavisa Daily Record. 

- Forandret for alltid Hva løftene vil innebære i praksis, er uklart.

- Det er egentlig begrenset hva de kan love sånn på strak arm. De er avhengig av partiprogram, forhandlinger i parlamentet og det kommende valget, sier Øivind Bratberg, Storbritannia-ekspert og forsker ved Universitetet i Oslo. Dagbladet snakket med ham i går, før valgresultatet var klart.

- De kan ha fagre intensjoner, men løftene som er gitt har egentlig ingen juridisk bindende kraft. Det er ikke uten grunn at mange skotter sier «dette har vi hørt før», sier Bratberg.

Han sier løftene kom ut av det blå. 

- Det var en brå vending. Hvis de skulle vært virkelig troverdige, skulle de vært lagt fram i detalj for lenge siden, sier Bratberg.

- Men de skjønte vel i London at de måtte redde det som reddes kunne. Det er en spesiell situasjon, sier han.

- Må skje raskt Skottenes førsteminister Alex Salmond gikk på talerstolen i Edinburgh kl. 06.15 lokal tid. Han sa da at han regnet med at løftene om økt selvstyre ville holdes, og at det må skje raskt.

BESKYTTET: Politiet måtte beskytte en liten gruppe av nei-velgere som våget seg inn på den ja-okkuperte George-plassen i Glasgow. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BESKYTTET: Politiet måtte beskytte en liten gruppe av nei-velgere som våget seg inn på den ja-okkuperte George-plassen i Glasgow. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

David Cameron svarte med å love å holde løftene om større bestemmelsesrett i skottenes eget parlament og det skal være enighet om en lovendring i november som etter planen skal tre i kraft fra januar. Samtidig som Skottland skal få større bestemmelsesrett i eget parlament, må dette også gjelde for Wales og Nord-Irland, mener statsministeren. Han sa også at muligheter for økt regionalt engelsk selvstyre må utredes.

Forandringene som spesielt pekes på er større bestemmelsesrett over skatt- og trygdeytelser, men også muligens områder innenfor helse og utdanning kan bli bestemt mer lokalt enn fra London.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media