Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storbritannia vil ha støtte fra FN i nervegift-striden med Russland

Storbritannia ber om støtte fra landene i FNs sikkerhetsråd i forbindelse med nervegiftangrepet i Salisbury og den diplomatiske krisen med Russland. 

NERVEGIFT: Søndag 4. mars ble Sergej Skripal og hans datter eksponert for nervegift, og Storbritannia beskylder Russland for angrepet. Foto: REX/Shutterstock/NTB Scanpix
NERVEGIFT: Søndag 4. mars ble Sergej Skripal og hans datter eksponert for nervegift, og Storbritannia beskylder Russland for angrepet. Foto: REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
SIKKERHETSRÅDET: Storbritannias viseambassadør i FN, Jonathan Allen, under et møte i Sikkerhetsrådet onsdag. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
SIKKERHETSRÅDET: Storbritannias viseambassadør i FN, Jonathan Allen, under et møte i Sikkerhetsrådet onsdag. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

- I dag vil jeg be mine kolleger i Sikkerhetsrådet om å stå sammen med oss i kampen mot slike handlinger, sa Storbritannias viseambassadør i FN, Jonathan Allen, før møtet i Sikkerhetsrådet onsdag.

Får støtte av USA
Under møtet fikk britene klar støtte fra USA, som i likhet med Storbritannia beskylder Russland for angrepet.

- USA tror at Russland er ansvarlig for angrepet på to personer i Storbritannia, der det er brukt en nervegift med militær gradering, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Britene har krevd at Russland redegjør for hvordan det har seg at den russiske nervegiften Novitsjok er blitt brukt i et angrep mot en russisk ekspion på britisk jord.

Men russerne har ikke svart, og onsdag reagerte Storbritannia med å utvise 23 russiske diplomater.

Ifølge Jonathan Allen betyr mangelen på en russisk forklaring at Storbritannia ikke har noe annet valg enn å konkludere med at det dreier seg om et statsstøttet angrep.

Det er ikke ventet at Sikkerhetsrådet vil vedta noen kunngjøring om saken.

Skaper «hysterisk atmosfære»
Statsminister Theresa May har tidligere sagt at Russland mest sannsynlig står bak angrepet på eksspionen Sergej Skripal og hans voksne datter i Salisbury 4. mars, som begge er kritisk skadd.

Moskva har avfeid britenes anklager som tull og provokasjoner.

Russlands FN-ambassadør krever at Storbritannia legger fram reelle beviser for nervegiftangrepet og sier Russland ikke har noe å skjule.

- Theresa May skaper en hysterisk atmosfære, sa den russiske FN-ambassadøren Vassilij Nebenzja til Sikkerhetsrådet onsdag.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!