IKKE MED I EU-STYRKE: Britisk utenriksminister David Miliband vil ikke sende soldater til Kongo utenom FN-systemet. (AP Photo/Virginia Mayo)
IKKE MED I EU-STYRKE: Britisk utenriksminister David Miliband vil ikke sende soldater til Kongo utenom FN-systemet. (AP Photo/Virginia Mayo)Vis mer

Storbritannia vil ikke inn i Kongo

Avviser å delta i foreslått EU-styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia vil ikke delta i en foreslått EU-styrke som etter planen skulle intervenere øst i Kongo, til tross for stadig sterkere krav om bistand for å hindre en enda større humanitær katastrofe.

Et forslag om å sende en EU-styrke ble diskutert på EU-toppmøtet i Brussel torsdag.

Styrken skulle bestå av 1.500 soldater og sendes til Nord-Kivu i det østlige Kongo. Men Storbritannias utenriksminister sa nei til britisk deltakelse, skriver nettavisen til The Guardian fredag.

EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana presenterte fire forslag til intervensjonsstyrker på møtet. Det første var en tysk-britisk styrke, men ifølge den britiske avisen mente Miliband at enhver aksjon må skje gjennom FN og FN-styrken Monuc.

- Miliband er ubøyelig på at EU ikke må bli innblandet, sier en EU-diplomat til The Guardian.

- Storbritannia og Tyskland leder motstanden, men noe må gjøres.

Monuc skal styrkes med 3.000 soldater til 20.000, men det vil ta flere måneder før forsterkningen skjer.

Blant dem som har oppfordret EU til å gripe inn, er den USA-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW), som torsdag rapporterte om en ny massakre på 150 sivile i Nord-Kivu i Kongo.

- EU bør ikke vente på at flere massakrer skjer. Den nåværende FN-styrken har ganske enkelt ikke kapasitet eller størrelse til å beskytte, sier HRW. (©NTB)