Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storbritannias ambassadør blir kalt inn på teppet i Moskva

Den politiske spenningen mellom de to landene skjerpes.

UTVISER DIPLOMATER: Russland svarer Storbritannia med samme mynt, og utviser 23 britiske diplomater. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix
UTVISER DIPLOMATER: Russland svarer Storbritannia med samme mynt, og utviser 23 britiske diplomater. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kort tid etter at den britiske ambassadøren Laurie Bristow ankom det russiske utenriksdepartementet lørdag, kunngjorde departementet at Russland utviser 23 britiske diplomater.

I tillegg stanses aktivitetene til organisasjonen «British Council». Organisasjonens formål å spre kunnskap og skape forståelse mellom briter og mennesker i andre deler av verden.

De britiske diplomatene må forlate landet i løpet av ei uke. Det russiske utenriksdepartementet advarer også om at de forbeholder seg retten til å utføre andre tiltak mot Storbritannia i tilfelle London vil ta ytterligere «fiendtlige skritt», skriver Sky News.

Diplomatisk strid
Innkallingen av den britiske ambassadøren skjer dagen før Russland skal velge ny president, et valg som Putin er ventet å vinne med stor margin.

Bristow ble også innkalt på teppet tirsdag som følge av den bitre striden som har oppstått mellom Russland og Storbritannia etter giftangrepet.

Hva møtet skal ha handlet om, er uvisst. Russiske nyhetsbyråer har rapportert at forgiftningen skulle diskuteres, imens den britiske ambassaden sa at det var et planlagt møte, skriver Sky News.

Likevel har Bristow bekreftet at drapsforsøket på Skripal og hans datter ble diskutert under møtet.

Eksponert for nervegift
Søndag 4. mars ble Sergej Skripal og datteren hans funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury, England. Noen dager seinere ble det kjent at de hadde blitt eksponert for nervegiften Novitsjok, som ble utviklet i det tidligere Sovjetunionen for militært bruk.

Begge er innlagt på sykehus, og tilstanden beskrives fortsatt som kritisk.

Storbritannias statsminister Theresa May har gått hardt ut mot Russland, som hun mener står bak forgiftningen.

NERVEGIFT: Mannen bak nervegiften «Novichok» forklarer hvordan den angriper kroppen. To personer er på sykehus etter å ha blitt utsatt for giften. Video: CNN/NTB Scanpix Vis mer

Også utenriksminister Boris Johnson går hardt ut mot Putin og Russland.

- Vi mener det er overveiende sannsynlig at det var hans (Putins, red.anm.) beslutning å beordre bruken av nervegift på åpen gate i Storbritannia, på Europas gater, for første gang siden andre verdenskrig, sa Johnson fredag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Utviser russiske diplomater
Fredag ble det kjent at Russland vil utvise britiske diplomater, som svar på Storbritannias nylige utvising av 23 russiske diplomater. I tillegg har Storbritannia brutt alle diplomatiske bånd med Russland.

Når det gjelder fotball-VM i sommer vil verken ministere eller kongefamilie dukke opp i Russland, skriver The Guardian. ​ Russere som kommer til Storbritannia, vil heretter blir sjekket ekstra grundig.

Den britiske regjeringen er ikke overrasket over at Russland også utviser 23 britiske diplomater. Til uka skal myndighetene vurdere hva som skjer videre.

I en uttalelse fra utenriksdepartementet i London heter det at utvisningen var ventet, og at landets nasjonale sikkerhetsråd skal møtes neste uke for å bestemme neste skritt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling