IKKE MER EU-FLAGG: Storbritannias EU-kommissær  Jonathan Hill trekker seg. Foto: Yves Herman, Reuters/NTB Scanpix.
IKKE MER EU-FLAGG: Storbritannias EU-kommissær  Jonathan Hill trekker seg. Foto: Yves Herman, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Storbritannias EU-kommissær går av

Og Merkel krever raske ut-forhandlinger med Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias EU-kommissær Jonathan Hill trekker seg fra sitt verv, melder nyhetsbyrået AP.

Det skjer bare noen minutter etter at Tysklands forbundskansler Angela Merkel kom med en uttalelse om at det ikke bør «ta evigheter» før forhandlingene om Storbritannias utgang fra EU starter.

Den høytstående belgiske diplomaten Didier Seeuws er utpekt som EUs sjefforhandler og motpart til Storbritannia i brexit-forhandlingene, opplyser diplomatkilder i Brussel.

Seeuws skal dermed representere de 27 gjenstående EU-medlemslandene i forhandlingene med Storbritannia.

Hill sier han er svært skuffet over resultatet av folkeavstemmingen, og at ikke vil være riktig at han fortsetter som EU-kommissær mens avviklingsforhandlingene pågår.

Latvia overtar

Hill er også EUs finanskommissær. Dette vervet blir nå overlatt til Valdis Dombrovskis fra Latvia, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonen lørdag ettermiddag.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier han er klar til å vurdere en ny britisk EU-kommissær, til tross for brexit-beslutningen.

Kan ta to år

Lord Hill har tidligere vært medlem av det britiske overhuset og ble utpekt som EU-kommissær i 2014. Hill sier han var EU-skeptiker da han ankom Brussel, men at han senere ble overbevist om at «medlemskapet har vært bra for vårt land og for vår økonomi».

Tidligere er det beregnet at slike forhandlinger vil ta om lag to år, da Storbritannia i praksis må følge dagens avtale med EU.

Det var først i den såkalte Lisboa-traktaten fra 2009 at det ble gitt åpning for medlemsland til å melde seg ut av unionen. Og Storbritannia er første nasjon som har bestemt seg for å bruke den muligheten.

Merkel: - Vil ikke krangle

Brexit-prosessen må skje grundig og ordentlig, men bør ikke trekke ut i tid, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

- For å være ærlig, bør ikke dette trekke ut i tid, det er sant, men jeg vil heller ikke krangle for å få unnagjort dette raskt, sa hun på en pressekonferanse i Potsdam utenfor Berlin lørdag ettermiddag., ifølge NTB.

Merkel sa hun ønsker et «godt, objektivt» forhandlingsklima med britene om brexit.

- Det er ingen grunn til å være ekkel på noen som helst måte i forhandlingene. De må gjennomføres ordentlig, sa Merkel.