Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storbritannias innenriks­­minister går av

Etter innvandrerskandale.

FERDIG: Amber Rudd har fått innvilget sin avskjedssøknad av sjefen, Theresa May. Foto: AFP / NTB Scanpix
FERDIG: Amber Rudd har fått innvilget sin avskjedssøknad av sjefen, Theresa May. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannias innenriksminister Amber Rudd (54) går av. Sky News melder at statsminister Theresa May har godtatt Rudds oppsigelse, som ble levert via telefon i kveld.

Rudd har vært under hardt press den siste tida, på grunn av håndteringen av den såkalte Windrush-skandalen. Flere profilerte Labour-politikere, deriblant Londons mektige borgermester Sadiq Khan og partileder Jeremy Corbyn, har bedt henne om å gå av.

- Den nåværende innenriksministeren har arvet en feilslått politikk og gjort den verre, raste Corbyn i parlamentet før helga.

SINNE: Windrush-skandalen har utløst mye sinne og demonstrasjoner. Foto: Penelope Barritt / Shutterstock / NTB Scanpix
SINNE: Windrush-skandalen har utløst mye sinne og demonstrasjoner. Foto: Penelope Barritt / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Anklaget for løgn

Rudd er anklaget for å føre den lovgivende forsamlingen bak lyset. Tidligere i uka fortalte hun representantene at innenriksdepartementet ikke har fastsatt mål for hvor mange Windrush-innvandrere som må forlate landet frivillig - men måtte seinere innrømmet at dette ikke stemte, men at hun selv ikke visste om det.

Verre ble det før helga, da det dukket opp et notat - med henne som en av mottakerne - der nettopp målsetninger for antallet innvandrere som skal forlate landet ble diskutert.

- Rudd tar støyten for personen som egentlig har ansvaret for denne skandalen - Theresa May, sier Labour-representant Tom Watson.

Underkjent som borgere

Windrush-saken dreier seg om en gruppe innvandrere fra tidligere britiske kolonier i Karibia. En rekke av disse er plutselig, etter flere tiår i Storbritannia, underkjent som britiske statsborgere, har mistet en rekke medfølgende rettigheter og trues av utkastelse fra landet.

Personene som rammes av de nye reglene, ankom Storbritannia i åra 1948-71, bl.a. på skipet «Windrush». De ble fraktet over fra daværende kolonier som Jamaica og Trinidad og Tobago for å bidra til å gjenreise landet etter krigen. Mange av dem var barn.

Windrush-gruppen, definert som personer født i et av de aktuelle Samvelde-landene før 1971, og som i dag bor i Storbritannia, utgjør ca. 500 000 personer, ifølge tall fra Oxford-universitetet.

Har aldri hatt pass

Reglene som rammer innvandrerne, ble innført i 2012, som et tiltak for å få bukt med overstay (å oppholde seg lenger i et land enn tillatt). Over natta ble deres status endret, på tross av de har bodd, jobbet og betalt skatt i Storbritannia i flere tiår.

Et av de nye kravene for å få lov til å jobbe er å framvise pass. Men mange i Windrush-gruppen reiste på foreldrenes pass og har aldri søkt om dette.

BLIR SITTENDE: Statsminister Theresa May (t.v.) blir sittende, selv om folk i opposisjonen mener hun har det egentlige ansvaret for Windrush-skandalen. Foto: Ben Stansall / PA / NTB Scanpix
BLIR SITTENDE: Statsminister Theresa May (t.v.) blir sittende, selv om folk i opposisjonen mener hun har det egentlige ansvaret for Windrush-skandalen. Foto: Ben Stansall / PA / NTB Scanpix Vis mer

Saken er svært belastende for Tory-regjeringen. Nå avgåtte Rudd måtte for to uker siden gi en offisiell beklagelse til Windrush-generasjonen for den «frastøtende» behandlingen de er blitt utsatt for. Theresa May gjorde deretter det samme overfor karibiske statsledere.

Men det viste seg at Downing Street avviste en forespørsel fra en rekke karibiske land om et formelt diplomatisk møte for å diskutere saken, under Samvelde-møtet 16.-20. april.

Rudd er den fjerde ministeren i May-regjeringen som går av på et halvt år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!