Storbritannias regjering: Parlamentet får stemme over endelig brexitavtale

Parlamentet får stemme over en endelig brexit-avtale før Storbritannia forlater EU, opplyser brexitminister David Davis til de folkevalgte i London.

KRITIKK: Statsminister Theresa Mays regjering har fått kraftig kritikk på hjemmebane for sin håndtering av brexit-forhandlingene med Brussel. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix
KRITIKK: Statsminister Theresa Mays regjering har fått kraftig kritikk på hjemmebane for sin håndtering av brexit-forhandlingene med Brussel. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Parlamentet vil få en avgjørende stemme over den endelige brexitavtalen, før landet formelt forlater EU. Det opplyser Storbritannias brexitminister, David Davis, ifølge BBC.

Davis' departement opplyser i en pressemelding mandag ettermiddag at utmeldingsavtalen med EU skal innlemmes direkte i britisk lov gjennom en grundig prosess i Parlamentet, skriver NTB.

I en uttalelse gitt til britiske folkevalgte sier han at vilkårene for Storbritannias farvel til EU, inkludert en overgangsavtale og avtaler om borgerrettigheter, må komme på plass ved ny lovgivning.

Han sier videre at parlamentsmedlemmer vil ha muligheten til å avvise eller endre slik lovgivning, og at «avtalen vil bare være gjeldende, dersom den er godkjent av parlamentet».

Statsminister Theresa Mays regjering har fått kraftig kritikk på hjemmebane for sin håndtering av brexit-forhandlingene med Brussel.

- Vi har alltid sagt at vi vil gjøre alt som er nødvendig for å forberede vår uttredelse fra EU, inkludert å legge fram ytterligere lovgiving. Det er akkurat det vi gjør nå, sier Davis.

Han mener lovforslaget som nå fremmes, er et viktig skritt som viser at britene har en pragmatisk tilnærming til å få orden i eget hus når de forlater EU.

- Ved å kunngjøre dette lovforslaget, bidrar vi til klarhet og trygghet - både i forhandlingene og hjemme - om at den endelige avtalen blir en del av britisk lov, sier brexitministeren.

Davis lover videre at parlamentsmedlemmene i Underhuset skal få gå brexit-avtalen grundig etter i sømmene.

Fakta om Brexit

* 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.

* 13. mars 2017 ga Parlamentet statsminister Theresa May klarsignal til formelt å starte prosessen med å melde Storbritannia ut av EU.

* 29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, som legger opp til en to år lang forhandlingsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverket for det framtidige forholdet.

* 19. juni 2017 startet forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

* EUs sjefforhandler Michel Barnier har anslått at en avtale om vilkårene for utmelding må være på plass innen oktober 2018 hvis Storbritannia og EU skal rekke å ratifisere den innen fristen.

* 29. mars 2019 går Storbritannia automatisk ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer