Storbritannias sikkerhetstjeneste har økt trusselnivået for terrorangrep fra Nord-Irland

Økte trusselnivået fra moderat til betydelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannias sikkerhetstjeneste, MI5, har økt trusselnivået for at et terrorangrep gjennomført av grupper fra Nord Irland kan inntreffe i Storbritannia.

Det melder Sky News.

Sikkerhetstjenesten økte trusselnivået fra en moderat trussel, som innebærer at en terrorangrep kan skje, men at det ikke er sannsynlig, til at det nå foreligger en betydelig trussel for angrep fra Nord Irland.

Innenriksminister Theresa May sier at økningen i trusselnivå reflekterer den pågående trusselen fra republikanske dissidentgrupper fra Nord Irland.

Trusselnivået for terror generelt fra resten av verden ble ikke forandret, og det foreligger ifølge sikkerhetstjensten en alvorlig terrorfare, som er det nest høyeste nivået på skalaen. Samme trusselnivået er satt for at et terrorangrep kan skje i Nord-Irland.

Den irske republikanske hær (IRA) grep til våpen i sin kamp for løsrivelse fra Storbritannia i 1916, en kamp som pågikk helt fram til 2005, skriver NTB.

Den britiske provinsen fikk gjeninnført selvstyre i 2007 da de største partiene på katolsk og protestantisk side ble enige om en maktdeling.

Flere utbrytergrupper fra IRA har fortsatt med sporadiske angrep og aksjoner, blant dem New IRA som påtok seg ansvaret for drapet på en fengselsbetjent i mars og som samme måned truet med å «bringe krigen hjem til den gamle fienden av vår nasjon». Sist trusselnivået knyttet til Nord-Irland ble hevet til «betydelig» i Storbritannia, var i 2010. To år senere ble nivået redusert til moderat igjen.