Storbritannias unge raser, men har trolig bare seg selv å takke

Overveldende støtte for EU blant de yngre velgerne.

FOR EU: Den yngre garden i Storbritannia var for å bli gjenværende i EU. Det skjer ikke, og nå er de forbanna. - At de ikke fikk mer tyngde på kjøttvekta, kan ha vært deres egen feil, sier norsk ekspert. Foto: NTB Scanpix
FOR EU: Den yngre garden i Storbritannia var for å bli gjenværende i EU. Det skjer ikke, og nå er de forbanna. - At de ikke fikk mer tyngde på kjøttvekta, kan ha vært deres egen feil, sier norsk ekspert. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Med knapp margin vant brexit-bevegelsen gårsdagens folkeavstemning om fortsatt britisk EU-medlemskap.

Med et flertall på 51,89 prosent stemte Storbritannia for å gå ut av EU.

Ser man nøyere på tallene blir det imidlertid klart at det ikke bare var geografi som skilte «leave»- og «remain»-grupperingene. Alder hadde også svært mye å si, i alle fall ifølge en YouGov-måling som ble foretatt på selve valgdagen.

Overveldende flertall for EU

Mens Storbritannias eldste innbyggere var for en britisk EU-exit, var yngre velgere mellom 18 og 24 år overveldende for å bli gjenværende i unionen.

En stor andel av velgere mellom 25 og 49 år var også i «remain»-leiren, ifølge målingen.

Og nå er de unge forbanna på de eldre: Det er tross alt de som må leve lengst med konsekvensene av brexit-valget, skriver CNN.

Stoler på tendensene

Selv om målingen spådde feil utfall av valget, mener førstelektor og Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo at det nær sagt var gitt på forhånd at det ville være store forskjeller i måten eldre og yngre briter stemte på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer