FOR EU: Den yngre garden i Storbritannia var for å bli gjenværende i EU. Det skjer ikke, og nå er de forbanna. - At de ikke fikk mer tyngde på kjøttvekta, kan ha vært deres egen feil, sier norsk ekspert. Foto: NTB Scanpix
FOR EU: Den yngre garden i Storbritannia var for å bli gjenværende i EU. Det skjer ikke, og nå er de forbanna. - At de ikke fikk mer tyngde på kjøttvekta, kan ha vært deres egen feil, sier norsk ekspert. Foto: NTB ScanpixVis mer

Storbritannias unge raser, men har trolig bare seg selv å takke

Overveldende støtte for EU blant de yngre velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med knapp margin vant brexit-bevegelsen gårsdagens folkeavstemning om fortsatt britisk EU-medlemskap.

Med et flertall på 51,89 prosent stemte Storbritannia for å gå ut av EU.

Ser man nøyere på tallene blir det imidlertid klart at det ikke bare var geografi som skilte «leave»- og «remain»-grupperingene. Alder hadde også svært mye å si, i alle fall ifølge en YouGov-måling som ble foretatt på selve valgdagen.

Overveldende flertall for EU

Mens Storbritannias eldste innbyggere var for en britisk EU-exit, var yngre velgere mellom 18 og 24 år overveldende for å bli gjenværende i unionen.

En stor andel av velgere mellom 25 og 49 år var også i «remain»-leiren, ifølge målingen.

Og nå er de unge forbanna på de eldre: Det er tross alt de som må leve lengst med konsekvensene av brexit-valget, skriver CNN.

Stoler på tendensene

Partileder for UKIP og Brexit- forkjemper Nigel Farage feirer resultatet. Video: Reuters/ NTB Vis mer

Selv om målingen spådde feil utfall av valget, mener førstelektor og Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo at det nær sagt var gitt på forhånd at det ville være store forskjeller i måten eldre og yngre briter stemte på.

Selv om det ikke finnes offisielle tall som bryter ned hvem som stemte på hva, stoler Bratberg på tendensene i undersøkelsen.

- Det passer inn i et større skille i verdispørsmål. Den yngre generasjonen er mer åpen for det flerkulturelle, innvandring og er mer tolerant overfor ulike livsstiler. Dette er mange spørsmål EU omfavner: de er åpen for rask samfunnsendring og mennesker fra andre land, sier Bratberg til Dagbladet

- Kan ha vært deres egen feil

Den yngre garde i Storbritannia har vist sin misnøye med valgresultatet, men Bratberg mener at de trolig kan skylde på seg selv.

IKKE OVERRASKET: Øivind Bratberg, Storbritannia-ekspert ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over at den yngre garden stemte for å bli gjenværende i EU. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
IKKE OVERRASKET: Øivind Bratberg, Storbritannia-ekspert ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over at den yngre garden stemte for å bli gjenværende i EU. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Sannsynligvis har de yngre hatt en lavere valgdeltakelse. At de ikke fikk mer tyngde på kjøttvekta, kan ha vært deres egen feil.

Nettopp det ble også løftet fram som et usikkerhetsmoment omkring meningsmålingene som kom ut før det offisielle valgresultatet ble klart.

- Frammøtet ville være avgjørende slo målingene fast, men når de som mente noe i en måling faktisk ikke kom til valglokalene, fikk vi et annet utfall. At den eldre delen av velgermassen har hatt en avgjørende betydning, kan du helt klart si, sier Bratberg.

- Statsmannspositur

Takker Cameron: Erna Solberg ønsket å takke David Cameron for samarbeidet. Hun fortalte også om de fremtidige utfordringene ved Brexit Vis mer

Splittelsen som nå preger Storbritannia etter brexit-avgjørelsen, blir viktig å skjøte i tida som kommer. Det kan også forklare tidligere London-ordfører og brexit-general Boris Johnsons pressekonferanse tidligere i dag.

Under pressekonferansen forsøkte Johnson å spre ro til «remain»-tilhengerene og til resten av Europa som skalv i buksene etter sjokkexiten.

- Han vet ganske sikkert hvilket ytre han nå må sette opp, en statsmannspositur. Hvis han virkelig ønsker seg en lederrolle, bør han finne den fasongen og det ganske så fort, sier Bratberg om Johnson.

Han blir ansett av bookmakerne som en av favorittene til å ta over statsministerposten etter David Cameron. Sistnenvte annonserte etter at brexit var et faktum i morges at han går av som statsminister som følge av folkeavstemningen.